Publicerad 13 november 2017 09:23

Snickaren Börje nära att förlora 50 000 när arbetsgivaren inte betalade in pension

När snickaren Börje upptäckte att företaget fifflat med inbetalningarna hade det gått 10 år – och företaget hade gått i konkurs.

Snickaren Börje Hinders höll på att förlora 50 000 kronor när arbetsgivaren struntade i att betala in pengar under två och ett halvt år. Företaget gick senare i konkurs. Börje upptäckte felet tio år senare först när han blev pensionär.
– Det var tur att jag hade sparat alla lönespecifikationer och att min arbetsgivare hade kollektivavtal. På det sättet fick jag ut pengar ur en särskild fond, där man kan få pengar om företag har misskött sina pensionsinbetalningar och går i konkurs, säger Börje Hinders.
LÄS MER: Sex enkla tips – få stenkoll på din avtalspension

För Börje kom det som en total överraskning att just denna arbetsgivare misskött pensionsinbetalningarna. Arbetsgivaren var trevlig, lönen betalades ut punktligt och skatteavdragen var alltid korrekta.
– Det kändes fruktansvärt att upptäcka detta 10 år senare eftersom jag trivdes så bra på företaget och gillade min arbetsgivare. Jag kände mig grundlurad. Senare visade det sig att det var en administratör på lönekontoret som hade gjort fel, säger Börje.
Om du liksom Börje upptäcker felaktiga inbetalningar, gör så här:Om din arbetsgivare fortfarande är aktiv, vänd dig direkt till arbetsgivaren och be denne rätta till felet. Om arbetsgivaren inte lyssnar, vänd dig till Byggnads i din region. Byggnads tar kontakt med Fora, som kan fakturera arbetsgivaren tio år tillbaka i tiden.
För att Fora ska kunna räkna ut rätt premie, behöver du visa hur mycket du har tjänat under den aktuella perioden.
Om din arbetsgivare hade kollektivavtal de aktuella åren innan konkursen, och om du kan visa kontrolluppgift från Skatteverket, kan du få pensionspremien tryggad genom en särskild garantiregel i Avtalspension SAF-LO.
Sista halmstrået om du saknar egna kontrolluppgifter: kontakta SCB och Riksarkivet. Dessa myndigheter har vissa potter med kontrolluppgifter från Skatteverket.
I fortsättningen kan du hålla koll på inbetalningarna genom att antingen regelbundet logga in på Mina sidor, www.fora.se, eller granska det årliga pensionsbrevet från Fora. Men tänk då på en sak: det är lätt att missa om en årsinbetalning plötsligt uteblir i det årliga pensionsbeskedet. Brevet från Fora skickas nämligen ut en gång per år oavsett om en årlig inbetalning gjorts eller ej och innehåller då bara uppgifter om det totala kapitalet. Det gäller att leta efter en sida med rubriken "Årsavstämning", som kommer i samma brev. Finns inte årsavstämningen med i brevet, ja då är det något som blivit fel. Ta upp frågan med arbetsgivaren direkt.

Vill du hålla koll på dina försäkringar? Gå med i facebookgruppen "Dina försäkringar på bygget". Då får du artiklarna direkt i ditt flöde.

Nyckelord:

Kollektivavtal

Tyck till! Kommentera artikeln

Har du koll på hur många tusenlappar som ska betalas till din avtalspension varje år? Här får du som jobbar på bygget sex enkla tips – så att du slipper en obehaglig överraskning vid 65.

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först

Det finns inga kommentarer till den här artikeln ännu. Tyck till!

Skriv en egen kommentar

  • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

Tema: Rasolyckan Ludvika

Tema: EFTERSPEL NÅIDEN BYGG
Tema: Byggkollen
Tema: Byggnads kongress 2018
Tema: Byggnads kongress 2018

Skyrocket för lagackordet i en region

Trots det – inget större lyft för den stora TBM-gruppen.

Byggnadsarbetaren granskar

Svartjobb, skattebrott och storskalig penningtvätt. Följ med bakom fasaden på Nya Karolinska.

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Svarsalternativ Antal röster
Ja, det har hänt 439
Ja, flera gånger 416
Nej, aldrig 81

Bodsnack!

Mera bodsnack

Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

  • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

  • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se