Publicerad 10 november 2017 13:09

Skyddsombud inspekterade i Qatar: "Handlar om att skapa ett tryck"

I går kväll landade två historiska skyddsombud på Arlanda. Patrik Nyman och Anders Lund tillhör de allra första fackliga företrädare som släppts in på byggen i Qatar.

Fyra år har gått sedan Byggnads först engagerade sig för migrantarbetarna i Qatar. Då var det uteslutet att facket skulle få verka i landet. Nu har skyddsombuden Patrik Nyman, Veidekke, och Anders Lund, Skanska, precis kommit hem efter att ha inspekterat arenabyggen och arbetarbostäder i den absoluta monarkin som arrangerar herrfotbolls-VM 2022.
– Innan resan kände jag bara till det man hade hört, att det var dåliga löneförhållanden och dåliga boendeförhållanden. Det vi fick se nu var det som var bra, säger Patrik Nyman. Patrik Nyman, skyddsombud Veidekke.

Men bra med qatariska mått mätt hade inte räckt långt på ett svenskt bygge. Och de bägge skyddsombuden hade en lång rad förslag på förbättringar. Det handlade om allt från farliga sågklingor och undermålig företagshälsovård till osanitära kök och slitsamma arbetsmoment.
– De najar ju för hand och för mycket. De kan stå och naja varenda kryss på en pelare. Det spelar ingen roll för arbetsgivaren eftersom arbetskraften är så billig, säger Anders Lund.

LÄS MER: Historiskt avtal i Qatar

I november 2016 gav ett avtal mellan Qatar och Bygg- och träarbetarinternationalen, BWI, facket rätt att inspektera byggarbetsplatser i landet. Avtalet gäller bara de byggen som specifikt rör herrfotbolls-VM, där ungefär 4 procent av byggnadsarbetarna i landet jobbar. Där är standard och säkerhet betydligt högre än på andra håll och skyddsombuden upplevde dessutom att arbetsplatserna städats upp inför inspektionen.
– Vi ville ju se verkligheten, inte någonting riggat, säger Patrik Nyman.
Samtidigt menar han att inspektionen måste ses som ett steg på vägen.
– Den stora grejen är inte det enskilda besöket. Det handlar om att skapa ett tryck och inte släppa det.

LÄS MER: Ljusning i Qatar – Kafala ska avskaffas

Att prata med gästarbetarna var inte okomplicerat. Den absoluta merparten av de som bygger i Qatar kommer från de fattigaste skikten från fattiga länder i Syd- och Sydostasien. Många är illa informerade om sina egna rättigheter och yrkesidentiteten är svag. Men det gick att hitta gemensamma nämnare.
– Jag berättade min egen story. Jag började som betongare 1983 och hade en kollega som ramlade och slog ihjäl sig. På nästa arbetsplats blev jag skyddsombud. De hajade den grejen och efter det satt vi och surrade, säger Anders Lund.

LÄS MER: "Fruktansvärda förhållanden"

Anders Lund, Skyddsombud Skanska.

Migrantarbetare försörjer ofta hela familjer i hemländerna och det enda sättet att kompensera för de usla lönerna är ofta att arbeta mer.
– Vi fick se en lönespec och jag vet inte om alla har det lika jävligt, men det var ett gäng från Bangladesh som vi träffade som tjänade lite drygt 2 000 kronor för 268 timmar i månaden. Åtta kronor i timmen, säger Patrik Nyman.
Facklig organisering är förbjuden i Qatar men landet har nyligen lovat att införa en lagstadgad minimilön. Samtidigt utlovades att det hårt kritiserade kafalasystemet, som ofta beskrivs som "modern slaveri", ska avskaffas. Det är en historisk förändring och sannolikt ett direkt resultat av internationellt fackligt arbete. Ett arbete som Patrik Nyman och Anders Lund menar nu måste fortsätta.
– Kravställandet på Fifa och Internationella olympiska kommittén är viktigt. Idrotten är så jävla stor och så många människor är berörda, säger Patrik Nyman.
Anders Lund nickar instämmande.
– Den länkar samman hela samhället.

Nyckelord:

Globalt

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först

Det finns inga kommentarer till den här artikeln ännu. Tyck till!

Skriv en egen kommentar

  • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

Tema: Rasolyckan Ludvika

Tema: EFTERSPEL NÅIDEN BYGG
Tema: Byggkollen
Tema: Byggnads kongress 2018
Tema: Byggnads kongress 2018

Skyrocket för lagackordet i en region

Trots det – inget större lyft för den stora TBM-gruppen.

Byggnadsarbetaren granskar

Svartjobb, skattebrott och storskalig penningtvätt. Följ med bakom fasaden på Nya Karolinska.

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Svarsalternativ Antal röster
Ja, det har hänt 438
Ja, flera gånger 415
Nej, aldrig 81

Bodsnack!

Mera bodsnack

Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

  • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

  • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se