info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Så blandar du verklighet och 3D på bygget

Vem vet – snart kanske just du går omkring med ett par AR-glasögon på bygget och ser utspejsad ut. Tekniken provas just nu på bygget av forskningsanläggningen ESS i Lund.

Genom ett par AR-glasögon går det att se både verkligheten och en 3D-modell samtidigt. Glasögonen som testas i Lund styrs av rösten. Hittills har betongarbetarna provat på att lägga armering. Ute på arbetsplatsen ser de genom glasögonen en 3D-modell av armeringsritningen. Vid arbetets start visas hur det första lagret armering ska placeras. När arbetet med första lagret är klart säger armeraren ”nästa” och då kommer nästa lager fram.

Glasögonen är tänkta att användas till alla typer av installationsarbeten. Ett exempel är vindar där det ofta finns många olika typer av installationer som trummor, kanaler och rör. Djungelns lag brukar gälla vid trånga utrymmen och det blir ofta problem för den sista montören. Men med hjälp av AR-glasögonen kan hantverkaren se även andra yrkesgruppers ritningar i 3D redan från början och därmed undvika problem för dem som kommer senare. Andra användningsområden kan vara inredning som kök och armering som testas i Lund.

Fördelarna med glasögonen är bland annat att arbetet inte behöver avbrytas för att titta på en ritning. Hoppandet mellan att läsa ritningen och sedan arbeta praktiskt försvinner alltså. Henrik Ljungberg, verksamhetsutvecklare på Skanska, tror att det blir stora effektiviseringar då hantverkarna hela tiden kommer att ha ritningen framför ögonen. Två andra plus är att glasögonen alltid är uppdaterade med de senaste ändringarna i ritningarna och att de rapporterar in hur långt arbetarna kommit med sitt moment, något som sker automatiskt.

Tekniken är inte fulländad i dag. Placeringen av 3D-modellen i verkligheten är inte exakt, men visar ändå en bra indikation på var saker ska vara. Fortfarande krävs det att allt mäts in och dubbelkollas mot ritningen. Precisionen kommer att förbättras successivt.
– Tekniken är ändå tillräckligt intressant för att fortsätta testas i verksamheten. Och glasögonen kommer att bli bättre då de blir lättare och får längre batteritid, säger Henrik Ljungberg.

Om det finns ett nätverk på arbetsplatsen kommunicerar AR-glasögonen hela tiden med kontoret via wifi. Finns inget nätverk sparas informationen i glasögonen och tankas sedan ner manuellt.

Så funkar AR-glasögon
Funktion: Genom glasögonen ser man både verkligheten och 3D-modellen samtidigt.
Störst nytta: Gör arbetet effektivare. Hantverkaren har ritningen framför ögonen hela tiden. AR betyder augmented reality.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Så blandar du verklighet och 3D på bygget

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig