info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

NKS-härvan: Skärpta straff och fällande domar för grov penningtvätt

Skärpta straff och fällande domar för grovt penningtvättsbrott. Det blev storseger för åklagarsidan när hovrätten i dag avkunnade sin dom i den ekobrottshärva som nystades upp på Nya Karolinska.

Svea hovrätt skärper straffen för huvudmannen bakom bluffbolaget DMM från fyra till sex års fängelse. Mannens medhjälpare, som firades helt i tingsrätten, döms till fyra års fängelse. Bägge männen döms för grovt penningtvättsbrott – en åtalspunkt tingsrätten friade ifrån – samt för grov näringspenningtvätt.
Enbart en av de åtta bolagsträdare som i juni dömdes till fängelsestraff valde att överklaga. För hans del skärper hovrätten straffet från tre års fängelse till tre år och nio månader.
– Jag är nöjd med domen. Hovrätten har gjort kloka bedömningar framför allt i frågan om grovt penningtvättsbrott och straffvärdet, säger Jerker Asplund, kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten.

LÄS MER: Svarta löner för miljoner på Nya Karolinska

Läs också Byggbolag betalade 7,7 miljoner i svarta löner

Åklagarsidan hade överklagat flera delar av tingsrättens dom. Hovrätten har nu gått på åklagarens linje på samtliga punkter.
– Dels har hovrätten funnit att de två huvudmännen gjort sig skyldiga till grovt penningtvättsbrott och grov näringspenningtvätt, det menar jag är en korrekt bedömning. Dels har hovrätten dömt den person som frikändes i tingsrätten, som tog ut pengar i bankomater och gav till bolagsföreträdarna. Också det är en korrekt bedömning. Slutligen har hovrätten skärpt straffen för huvudmännen och den bolagsföreträdare som valde att inte återkalla sitt överklagande. Straffvärdet var högre än vad tingsrätten fann, säger Jerker Asplund.

LÄS MER: Plockade ut 51 miljoner kronor från bankomater

Bluffbolaget DMM hade ingen egen verksamhet utan ägnade sig enbart åt att skriva ut falska fakturor. Genom dessa fick företag – som B&D Grupp som arbetade på Nya Karolinska – en ”vit” utgift som gjorde att de kunde betala svarta löner utan att bokföringen hamnade i obalans.
Men tingsrätten menade att penningtvättslagen syftar till att kriminalisera ”hanteringen av svarta pengar i syfte att göra dem vita”. Här hade enligt rätten i stället det motsatta skett – vita pengar hade gjorts svarta – och därför var lagen inte tillämplig. Hovrätten gör nu en annan bedömning.
– Hovrätten har till skillnad från tingsrätten bedömt att när man gör de här penningtransaktionerna så döljer det en förmögenhetsökning i kundbolagen, säger Jerker Asplund.

LÄS MER: Karolinskahärvan prövas i hovrätten

Penningtvättslagen är ny och förutom en dom från Hovrätten över Skåne och Blekinge, som rörde ekonomisk brottslighet i betydligt mindre skala, har vägledande praxis saknats. Men Jerker Asplund menar att domen mot DMM:s företrädare ligger i linje med lagstiftarens intentioner.
– Lagstiftaren har avsett att det ska bli lättare att komma åt penningtvättshärvor. Min uppfattning är att hovrätten har tolkat penningtvättslagen rätt i den här domen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: NKS-härvan: Skärpta straff och fällande domar för grov penningtvätt

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig