Publicerad 6 november 2017 15:55

NKS-härvan: Skärpta straff och fällande domar för grov penningtvätt

Skärpta straff och fällande domar för grovt penningtvättsbrott. Det blev storseger för åklagarsidan när hovrätten i dag avkunnade sin dom i den ekobrottshärva som nystades upp på Nya Karolinska.

Svea hovrätt skärper straffen för huvudmannen bakom bluffbolaget DMM från fyra till sex års fängelse. Mannens medhjälpare, som firades helt i tingsrätten, döms till fyra års fängelse. Bägge männen döms för grovt penningtvättsbrott – en åtalspunkt tingsrätten friade ifrån – samt för grov näringspenningtvätt.
Enbart en av de åtta bolagsträdare som i juni dömdes till fängelsestraff valde att överklaga. För hans del skärper hovrätten straffet från tre års fängelse till tre år och nio månader.
– Jag är nöjd med domen. Hovrätten har gjort kloka bedömningar framför allt i frågan om grovt penningtvättsbrott och straffvärdet, säger Jerker Asplund, kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten.

LÄS MER: Svarta löner för miljoner på Nya Karolinska

Åklagarsidan hade överklagat flera delar av tingsrättens dom. Hovrätten har nu gått på åklagarens linje på samtliga punkter.
– Dels har hovrätten funnit att de två huvudmännen gjort sig skyldiga till grovt penningtvättsbrott och grov näringspenningtvätt, det menar jag är en korrekt bedömning. Dels har hovrätten dömt den person som frikändes i tingsrätten, som tog ut pengar i bankomater och gav till bolagsföreträdarna. Också det är en korrekt bedömning. Slutligen har hovrätten skärpt straffen för huvudmännen och den bolagsföreträdare som valde att inte återkalla sitt överklagande. Straffvärdet var högre än vad tingsrätten fann, säger Jerker Asplund.

LÄS MER: Plockade ut 51 miljoner kronor från bankomater

Bluffbolaget DMM hade ingen egen verksamhet utan ägnade sig enbart åt att skriva ut falska fakturor. Genom dessa fick företag – som B&D Grupp som arbetade på Nya Karolinska – en "vit" utgift som gjorde att de kunde betala svarta löner utan att bokföringen hamnade i obalans.
Men tingsrätten menade att penningtvättslagen syftar till att kriminalisera "hanteringen av svarta pengar i syfte att göra dem vita". Här hade enligt rätten i stället det motsatta skett – vita pengar hade gjorts svarta – och därför var lagen inte tillämplig. Hovrätten gör nu en annan bedömning.
– Hovrätten har till skillnad från tingsrätten bedömt att när man gör de här penningtransaktionerna så döljer det en förmögenhetsökning i kundbolagen, säger Jerker Asplund.

LÄS MER: Karolinskahärvan prövas i hovrätten

Penningtvättslagen är ny och förutom en dom från Hovrätten över Skåne och Blekinge, som rörde ekonomisk brottslighet i betydligt mindre skala, har vägledande praxis saknats. Men Jerker Asplund menar att domen mot DMM:s företrädare ligger i linje med lagstiftarens intentioner.
– Lagstiftaren har avsett att det ska bli lättare att komma åt penningtvättshärvor. Min uppfattning är att hovrätten har tolkat penningtvättslagen rätt i den här domen.

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först

Det finns inga kommentarer till den här artikeln ännu. Tyck till!

Skriv en egen kommentar

  • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

Tema: Rasolyckan Ludvika

Tema: EFTERSPEL NÅIDEN BYGG
Tema: Byggkollen
Tema: Byggnads kongress 2018
Tema: Byggnads kongress 2018

Skyrocket för lagackordet i en region

Trots det – inget större lyft för den stora TBM-gruppen.

Byggnadsarbetaren granskar

Svartjobb, skattebrott och storskalig penningtvätt. Följ med bakom fasaden på Nya Karolinska.

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Svarsalternativ Antal röster
Ja, det har hänt 438
Ja, flera gånger 415
Nej, aldrig 81

Bodsnack!

Mera bodsnack

Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

  • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

  • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se