Publicerad 24 november 2017 10:38

Misstänkt isoleringsfusk på kommunala byggen i Örebro: ”Vi ska kontrollera”

När Örebros kommunala fastighetsbolag Futurum kontrollerade tio byggprojekt visade det sig att felaktig rörisolering installerats på samtliga, rapporterar Nerikes Allehanda. Nu utreder bolaget om det handlar om medvetet fusk.

Nyligen fick kommunala Futurum Fastigheter i Örebro tips om att något inte stämde med rörisoleringen på företagets byggprojekt, rapporterar Nerikes Allehanda.
– Man sa att valet av rörisoleringsdimensioner och kvalitet inte stämmer. Vi fick inte vad vi hade beställt. För oss är det här en skandal, säger vd:n Göran Lunander till tidningen.
Efter tipset beslutade Futurum att kontrollera samtliga 30 byggprojekt som fastighetsbolaget beställt sedan början av 2014. När tio fastigheter, däribland skolbyggen, kontrollerats framstod en tydlig och smått nedslående bild.
– Det finns fel i samtliga objekt. Inte på exakt samma sätt i alla objekt, men inget är rätt enligt de handlingar som vi har. Det är tunnare isolering på rören än vad vi har beställt, säger Stefan Selander, byggansvarig på Futurum, till Nerikes Allehanda.

LÄS MER: Byggfusk bakom balkonghaveri

Uppmärksamheten kring ärendet fick kommunens bostadsbolag Öbo att genomföra egna kontroller. Sju hus undersöktes och felaktig rörisolering hittades i samtliga.
För de berörda fastighetsbolagen är konsekvenserna omfattande. Den felaktiga rörisoleringen ger större energiåtgång och högre klimatpåverkan.
– Det handlar om att varje minut, timma och dag som går så kommer vi att ha en högre kostnad och klimatpåverkan. Det här är extremt viktigt för oss. Och än en gång. Pengar läcker ut ur företaget, säger Göran Lunander på Futurum.
Fastighetsbolaget kräver nu att entreprenörerna gör om och gör rätt. Dessutom ska Futurum utreda hur felen kunnat uppstå.
– Vi vet inte om det är slarv, inkompetens eller rent fusk säger Göran Lunander.
Om misstanken om fusk bekräftas utesluter Göran Lunander inte att den felaktiga rörisoleringen blir ett fall för polisen.
– Ja, för om det står 60 millimeter rörisolering och vi får 40 samtidigt som det finns en egenkontroll där det står kvitterat och klart. Hur har det kunnat uppstå? Det är en fråga som väcker allt från nyfikenhet till irritation om man ska utrycka sig milt, säger han till Nerikes Allehanda.

LÄS MER: Inget åtal efter asbestskandalen i Örebro

Futurum och Öbo har inte presenterat några exakta siffror över hur omfattande felen är, mer än att det rör sig om "många kilometer rör och ledningar". Och för mindre nogräknade underentreprenörer finns det stora pengar att tjäna på att välja tunnare isolering. Enligt branschorganisationen Isoleringsfirmornas Förening betalar den som väljer isolering på 40 i stället för 60 millimeter omkring 50 kronor mindre per meter.
– Det är bra att det kommer upp till ytan. För det här är något som är relativt vanligt. Det är nog inte helt unikt för Örebro, utan det har hänt på andra håll, säger verksamhetschefen Johan Sjölund till Nerikes Allehanda.
En källa med insyn i branschen säger till tidningen att det utan tvekan rör sig om medvetet fusk. Som ytterst slår mot Örebros invånare.
– Det är ett systematiskt fusk. Det är inget snack om det. Här är de nya turerna om svinnet som drabbar skattebetalarna.

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först
 1. Isolerare med snart 30år i branschen.. Fusk förekommer säkert. Största problemet är ett systemfel.. Alla driver på för ökade tjocklekar å energibesparingar, men på ritning samt installationsutrymme har inget hänt sen 80talet..Man monterar helt enkelt det som går på enligt norm. Du måste ha ett visst utrymme mellan rör för att kunna jobba.. å då får tyvärr kunden betala.

 2. Jo, visst är det ett systemfel att tjocklekarna ökar samtidigt som utrymmet minskar.
  Men samtidigt, blir man tvungen att gå ned i tjocklek pga utrymmesbrist ska man inte skriva och signera egenkontroller att man följt beskrivning. Avvikelserapport är a och o, och gärna uppmärksamma byggaren på problemet innan slutbesiktning.

 3. När det gäller rören och hur dom dras är en sanning. Men när det väl kommer till det så måste vi som montörer skriva in avvikelser och få dom godkännda innan montage. Det futurum däremot påstår är att dom har fått betalat för annat materiall än dom fått. Hur många av jobben är rot-jobb? Och har dom blivit fakturerade av fel materiall är min fråga. Är det rot så kännar inte firmorna på att lägga tunnare isolering då den tjockare rörskålen är dyrare. Har man då fakturerat för en tjockare isolering än vad som sitter är det brottsligt. Jag tror att om man gräver djupare i det hela kommer det nog vara så att dom har fått betala för det materiall som dom fått. Men med att gå ut i tidningen med det hela borstar man väl lite framför egen dörr, eller det kanske är deras förhoppning. Systematiskt fusk tror jag inte på, men kanske mer på okunskap

 4. Säkert finns det mindre seriösa företag som fuskar. Men det stora problemet är ju utrymmet man får ju va glad om man får plats med 40mm i slitsar. Och hur ska det bli nu med dom nya normerna A,B och C där det skall vara 80mm på rör från 22-48 och 100mm på rör från 54-100, enligt nivå A det är ju horribelt. Jag skulle vilja se ett bostadsbygge där det får plats.
  Det kommer ju bara bli att man i framtiden får skicka fråga svar innan man isolerar, så man har ryggen fri och så får gipspajaserna vänta med att slå igen slitsar,och det vet man ju hur det kommer sluta.

Skriv en egen kommentar

 • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

LÄS MER

Tema: Rasolyckan Ludvika

Tema: EFTERSPEL NÅIDEN BYGG
Tema: Byggkollen

Skyrocket för lagackordet i en region

Trots det – inget större lyft för den stora TBM-gruppen.

Byggnadsarbetaren granskar

Svartjobb, skattebrott och storskalig penningtvätt. Följ med bakom fasaden på Nya Karolinska.

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Svarsalternativ Antal röster
Ja, det har hänt 457
Ja, flera gånger 429
Nej, aldrig 81

Bodsnack!

Mera bodsnack

Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

 • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

 • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se