info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Fortfarande inget åtal tre år efter dödsolyckan i Hjorthagen

Tre år har gått sedan två polska montagearbetare miste livet och en tredje skadades svårt vid bygget av Fortums värmeverk i Hjorthagen. Fortfarande är det oklart om olyckan leder till åtal – och om det i så fall blir rättegång i Sverige eller i Polen.

Olyckan på bygget av Fortums nya kraftvärmeverk den 4 november 2014 skördade dubbla dödsoffer. De bägge montörerna hade ingen chans när balkarna som skulle hålla modulen uppe gav vika och den fallande lasten träffade deras skylift. En tredje person som befann sig i fallzonen skadades allvarligt.
Tre år senare är det fortfarande oklart om dödsolyckan kommer att leda till åtal, och om åtalet i så fall väcks i Sverige eller i de förolyckade montörernas hemland Polen.
– Förundersökningen pågår fortfarande parallellt i bägge länderna, men för närvarande huvudsakligen i Polen. Jag inväntar besked om vilket beslut de kommer att ta, säger kammaråklagare Gunnar Jonasson vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

LÄS MER: Dödsolyckan utreds i två länder

Att både målsägande och misstänkta är hemmahörande i Polen är enligt Gunnar Jonasson en omständighet som talar för att väcka åtal där snarare än i Sverige.
– Det centrala är att polska myndigheter inledde en förundersökning samtidigt som oss. De ansåg att en stor del av det material som behövde gås igenom fanns i Polen och att en majoritet av de inblandade finns där, det avgör var tyngdpunkten ligger. Men om man däremot skulle finna att svenskar är inblandade får man göra en ny avvägning.


Vad händer med din utredning om den polska förundersökningen läggs ned?
– Jag kan inte svara på det, det handlar i så fall om grunderna till varför så sker.

LÄS MER: Balkar gav vika vid dödsolyckan

Den dubbla dödsolyckan var det enskilt allvarligaste men långt ifrån det enda tillbudet under bygget av värmeverket. En knapp månad tidigare hade en ställningsbyggare skadats allvarligt då han föll drygt nio meter. Tidigare under året hade en svetsare fått ström genom kroppen.
– Det är rena turen att inte fler olyckor hänt, sa Tomas Kullberg, regionalt skyddsombud i Byggnads, efter att ha besökt arbetsplatsen 2014.
De allvarliga olyckorna, flera skyddsstopp samt förbud från Arbetsmiljöverket gjorde att Byggnadsarbetaren utsåg bygget av kraftvärmeverket till Årets sämsta bygge 2014.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Fortfarande inget åtal tre år efter dödsolyckan i Hjorthagen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig