info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

”Vi har bilat bort fundament som flyttat sig 12 centimeter”

Bäst är sammanhållningen, svårast den sanka marken. Fredrich Wahlström är en av alla byggjobbare på storbygget Gruvön i Grums. Som mest ska 1 200 personer jobba där.

Vad gör ni just nu?
– Jobbar för fullt. Vi är runt 400 som jobbar här men vi kommer att bli många hundra fler. På min firma är vi 105 på varje skift och kör sju dagar åt gången.

Hur är det att vara på ett sådant storbygge?
– Jag är van att springa på storbyggen och har varit på allt från stora arenabyggen som Friends Arena till stora industriprojekt. Så för mig känns det vant.

Vad gör ni för byggjobb?
– Vi formar, armerar och gjuter. Vi jobbar med en jättestor maskinhall, cirka 400 meter lång, och ska göra golv och betongfundament till maskinerna.

Hur är jobbet?
– Vi börjar komma i ordning. Jag har varit här sedan i våras. Det var lite problem med planeringen från början men så är det ju på alla storbyggen. Nu börjar vi få ordning på det mesta, på säkerheten, transporter och sådant. Jag och en kollega går som patrullerande skyddsombud hela tiden.

Vad är svårast?
– Markförhållandena, de är dåliga eftersom området ligger på en gammal sjöbotten. Nu håller de på och pålar så att vissa av fundamenten flyttar sig. Det har hänt att vi fått bila bort fundament som har flyttat sig tolv centimeter, så mjukt i backen är det. Stökigast brukar det vara sedan när maskinerna ska installeras.

Vad är bäst med jobbet?
– Utan tvekan samman­hållningen och kamratskapet. Det är väldigt viktigt. Sedan är det kul att få bygga ut på en så pass liten ort som Grums. Man inser hur viktigt bruket är för att samhället ska leva vidare.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: ”Vi har bilat bort fundament som flyttat sig 12 centimeter”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig