info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nya trenden: Byta företag

Allt fler byggnadsarbetare lämnar storbolagen till förmån för mindre regionala byggbolag. De offrar därmed platsen på turordningslistan. Vi åkte till Linköping för att ta reda på varför.

Betongarbetaren Ulf Lundgren har najat armering på bygget i flera decennier. Han har varit med så länge att han även upplevt tiden med objektsanställning. För er ungdomar – det var en anställningsform där alla blev anställda för att köra ett projekt. Ofta gick laget sedan vidare till nästa bygge för samma arbetsgivare. Men det hände även att arbetarna bytte arbetsgivare om den tidigare inte fick in några jobb eller om villkoren inte var de rätta. Så förr i tiden var skifte av arbetsgivare ingen stor sak för en byggnadsarbetare.
Sedan infördes tillsvidareanställning. Ulf Lundgren som då fortfarande var i början på sin karriär arbetade först på en litet mindre regionalt bolag i Östergötland. Ett företag som efter några år blev uppköpta av Skanska.
– Jag kom in tidigt och var bland de fem första på turordningslistan på Skanska.

”Förr var läget mera låst”

Ulf Lundgren som i  dag är 57 år hade, om han stannat på Skanska, med stor sannolikhet haft en säker lön som ramlat in den 25:e ända fram till pensionen. Men han valde en annan väg genom att söka sig till B&C Bygg, ett litet regionalt byggföretag i Linköping med ett sextiotal kollektivare. Och han är inte ensam om att gå den vägen. Det har blivit en trend att gå från de stora byggbolagen till de mindre. Conny Delerud är ombudsman på Byggnads i Linköping.
– Förr var läget mera låst, alla hade sina anställda och det behövdes inga fler. I dag behöver ju alla byggföretag fler byggnadsarbetare samtidigt som det inte finns några att få tag i. I det läget går det att locka över en del från de rikstäckande företagen. Samtidigt märker jag att de rikstäckande bolagen inte anställer så många nya som de lokala företagen.

”Känner alla”

Ulf Lundgren matar på med najomaten. Det är lite brådis. Väggformen ska snart dubblas, om ett par timmar kommer betongen. Laget jobbar just nu med att bygga fyrtio lägenheter i Sturefors, en förort till Linköping. Ja, inte en vanlig klassisk förort med betongklossar i en symmetrisk formation som reser sig mot himlen, utan en mer lantlig variant. Här sträcker sig villaträdgårdarna i princip ända fram till de två entrédörrarna i centrum – Ica och restaurang El Greco. Gissningsvis handlar det om ett par tusen invånare.
Möjligen är det just den idyllen som Ulf Lundgren söker även i arbetslivet. Han säger att han trivdes på Skanska. Framförallt hade han väldigt bra arbetskamrater, men att han ändå bestämde sig för att lämna. Utvecklingen de senaste åren på storbolagen har präglats av styckade entreprenader och allt fler underentreprenörer på arbetsplatserna.
–  På ett storbolag blir det mycket mer styrt från toppen. Även om en lokal chef vill göra på ett sätt kan det komma andra besked från Stockholm. Nu när jag börjat på B&C Bygg känner jag alltid alla på bygget. Även cheferna blir som kompisar. Jag har mycket mer att säga till om och är betydligt mer delaktig i projekten än tidigare. Det skulle aldrig hända att det helt plötsligt dyker upp ett gäng och börjar jobba i något hörn, säger Ulf Lundgren.
Han hade egentligen inga funderingar på att han offrade turordningen när han bytte arbetsgivare.
– Jag tänkte knappt på turordningslistan, men jag vet att många drar sig för att byta av den anledningen. Det kan ju bli så att det blir sämre med jobb framöver, men vi får hoppas att konjunkturen håller i sig.

Tröttnat på lönebråk

Och sen har vi det här med lönen, eller rättare sagt, lönesystemet. Under flera år när Ulf Lundgren arbetade på Skanska var byggnadsarbetarna på de tre rikstäckande byggbolagen indragna i en infekterad lönestrid med Byggnads i Östergötland. Ett bråk som handlade om vilken löneform som ska gälla på bygget. Konflikten satte press på såväl arbetare som arbetsledare under flera år. Stämningen på arbetsplatserna var många gånger extremt dålig.
Ulf Lundgren säger att den perioden inte var någon rolig tid och att han nu är glad över att han arbetar på ett företag där det funkar med vanligt ackord.
Även på Byggnads förbundskontor har man noterat att medlemmar nu byter arbetsgivare då de tröttnat på lönebråk.
– Många av våra duktiga yrkesmän och medlemmar på byggsidan känner inte igen sina företag när de vill ha platta löner och inte uppskattar att de har engagemang. Därför byter de till små och medelstora bolag som fortfarande har en annan syn. Det är absolut de signalerna jag får till mig, säger Roger Johansson, chef på Byggnads avtalsenhet.

”En kompis tog steget först”

På bygget i Sturefors har de sista armeringsjärnen hamnat på rätt plats. Ett par snickare snärtar ut en markering på väggformen för gjutlisten. En av dem – Mattias Bälter – har även han ett förflutet på Skanska.
– Det var en kompis som tog steget först. Han sa att det var bra så då bytte jag också. Tycker det är skönt med mindre arbetsplatser och så har företaget inte jobben utspridda över så stort geografiskt område. Nu är det alltid i närheten av Linköping.
Men det är inte enbart den goda sammanhållningen, mer delaktighet och närheten till jobbet som uppskattas, utan även själva byggtekniken. I Sturefors byggs valven med filigranelement och på det platsgjutna väggar. Ulf Lundgren ser ut att mysa när han sätter dit ännu en naj.
– Det är mycket lättare att gå till jobbet nu än tidigare. Jag kan verkligen rekommendera den som funderar på att byta att slå till.

B&C Bygg har i dag 90 anställda, en uppgång från 50 på tre år. Vd:n Andreas Aldén: ”Jag tror personalen känner att vi satsar på dem”


Du har en bakgrund som projektchef på ett av storbolagen. Du valde att sluta för att byta till B&C Bygg, ett mindre regionalt byggföretag. Först som projektchef och nu som vd. Varför då?

– Jag fick en bra chans att komma in som delägare i ett väl inarbetat byggbolag. Att jag tog steget berodde mycket på situationen på mitt förra jobb. Vi hade en ganska jobbig lönekonflikt i tre år med
Byggnads. Det blev väldigt mycket vi och dem. Vissa projekt drabbades givetvis ekonomiskt av konflikten och jag tycker att bolaget borde haft större förståelse för det och att stödet från centralt håll kunde varit bättre. Konflikten var jobbig för alla i organisationen.
Vad tror du att de mindre byggbolagen har att erbjuda som får byggnadsarbetare att hoppa över från storbolagen?
– Vi lockar inte med högre löner, men vi är kanske lite mer pragmatiska när vi sitter ner och pratar. Vi försöker föra en bra dialog med Byggnads. Tanken är att vi tillsammans ska göra det bra. Sedan kan vi erbjuda en lite mer familjär stämning.

Många storbolag styckar upp arbetsplatserna. Tror du att det spelar in?
– Vi har ju också en del underentreprenörer, men vi vill göra så mycket som möjligt med egen personal av de arbetsuppgifter vi har inom bygg. Det tror jag är en fördel och det tror jag känns som en trygghet för vår personal. Jag tror att de känner att vi satsar på dem.
Vad är det främst som förändrats bland storbolagen som gör dem mindre populära?
– Jag är ju inte byggnadsarbetare men jag kan tänka mig att man kan bli lite orolig när det säljs bort mycket jobb som den egna personalen egentligen skulle kunna utföra.
Tror du att trenden med att byggnadsarbetare byter från stora till små bolag kommer att fortsätta?
– Det tror jag. Jag tror att de större bolagen kommer att gå ifrån eget yrkesfolk. Det är bara att titta på hur det ser ut på byggarbetsplatserna i dag.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nya trenden: Byta företag

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig