Publicerad 4 oktober 2017 06:00

Maskinförarnas fynd – bunker och gammal stad: "Hittade massa skrot"

Maskinförare får en överraskning då och då, när det klonkar till under skopan. Under marken kan de hitta en gammal bil, en granat eller en hel by.

Maskinföraren Martin Nielsen på Miljöschakt i Varberg har jobbat länge i branschen. För 15 år sedan grävde han för fjärrvärme och gjorde ett udda fynd.
– Det började med att vi hittade en massa järnskrot. Till slut märkte vi att det faktiskt var en bil som låg där. Vi grävde upp den och körde den till skroten.
Annars gör Martin Nielsen inte särskilt många spektakulära fynd i vardagen.
– Mest gräver man upp gamla uttjänta kablar, säger han.
Ett problem som maskinförare kan stöta på är att det ligger gammal bebyggelse under marken där man ska schakta för nybyggen.
– Men det är mest ett storstadsproblem. Jag gräver oftast här i Varbergstrakten och här finns det inte så mycket sånt, säger Martin Nielsen.

Hittade granat – polisen kom

En maskinist på ett bygge i Örebro måste ha fått en chock under ett grävarbete i april förra året, när det visade sig att det låg en granat under skopan. Efter att det farliga fyndet gjordes tillkallade man polisen, som stängde av ett stort område av bygget. Sedan skickades polisens bombgrupp till platsen och tog hand om granaten.
Bygget ligger i närheten av naturreservatet Oset-Rynningeviken, där vissa delar tidigare användes av regementet I3 som skjutfält.
Granaten hittades ungefär en kilometer från det gamla skjutfältet. Troligen var granaten ett ordentligt snedskott.
Marken scannades av ordentligt innan grävmaskinisterna kunde fortsätta sitt arbete.

Stötte på betong – fann hemlig bunker

Grävmaskinisterna blev rejält överraskade när de gjorde markarbetet inför ett husbygge. De grävde fram en hemlig fortifikationscentral från kalla kriget. Det var när Kvarteret Husaren i Örebro byggdes som fyndet gjordes.
– Vi skulle schakta jord och stötte på ett plåtlock. När vi fortsatte att gräva stötte vi på betong. När vi schaktat bort jorden såg vi att det var ett 60 kvadratmeter stort betongrum, berättar platschefen Robert Krohn, på NA Bygg.
– Vi blev minst sagt förvånade. Detta fanns ju inte på ritningarna.
Senare kunde en gammal televerksarbetare avslöja vad den hemliga bunkern använts till. I Närikes Allehanda berättade Börje Lindquist att han 1967 fick order att ta ner en gammal militärväxel där.
– Det var en brant trappa och flera lås på dörrarna. Där fanns ett växelbord och mikrofoner. Man skulle sitta där och skicka meddelanden, säger Börje.

Upptäckte historisk by

Grävmaskinister som schaktade inför ett bostadsbygge i staden Vienne i Frankrike tidigare i år grävde fram en hel by. Vid utgrävningarna kunde man sedan hitta bostäder, varav de äldsta dateras till första århundradet efter Kristi födelse. Ett av husen var en överklassvilla med framställningar av vinguden Bacchus och hans följare. Forskarna tror att byn var bebodd i 300 år och sedan övergavs på grund av en eldsvåda.
Staden Vienne, strax söder om Lyon, är redan känd för sina många romerska lämningar, men med omfattningen av det nya fyndet blir det unikt.
– Det här är utan tvekan den mest exceptionella utgrävningen av en romersk plats på 40–50 år, sa arkeologen Benjamin Clement, som leder grävandet till The Guardian.

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först

Det finns inga kommentarer till den här artikeln ännu. Tyck till!

Skriv en egen kommentar

  • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

Lönen svagt upp för ställningsbyggarna

Från sista kvartalet 2016 till sista 2017 steg tidlönen med 3:01 kronor i timmen.

Byggnadsarbetaren granskar

Svartjobb, skattebrott och storskalig penningtvätt. Följ med bakom fasaden på Nya Karolinska.

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Svarsalternativ Antal röster
Ja, det har hänt 336
Ja, flera gånger 273
Nej, aldrig 61

Webbreporter

Tipsa Johan Fyrk!

Johan Fyrk
010-6011043
073-3387946
Skicka e-post

Bodsnack!

Mera bodsnack

Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

  • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

  • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se