Publicerad 10 oktober 2017 17:43

Ställningsbyggare skickades hem när intyg saknades – tillbaka på jobbet dagen efter

När de utländska ställningsbyggarna saknade utbildningsbevis drog Byggnads Örebro-Värmland i nödbromsen. 52 arbetare skickades hem, men redan dagen efter var flera av dem tillbaka på jobbet. "Det måste ha varit en väldigt ansträngande intensivutbildning", säger regionens ordförande Kenneth Svärd.

BillerudKorsnäs pappersbruk i Frövi bygger ut och har bland annat hyrt in ställningsbyggare. När Byggnads Örebro-Värmland i fredags genomförde en inspektion upptäcktes att en estnisk underentreprenör inte rapporterat in lön ordentligt. Dessutom saknade de anställda utbildningsbevis.
– De kunde inte uppvisa intyg på att de förstod de svenska reglerna för ställningsmontage så klockan 15 på fredagen fick de avlägsna sig från arbetsplatsen, säger Kenneth Svärd, ordförande för Byggnads Örebro-Värmland.

LÄS MER: Så skadas du av ställningarna

Men redan nästa förmiddag var flera av de anställda tillbaka. Då hade arbetarna anställts direkt av ställningsföretaget No Problems, som tagit in den utländska underentreprenören. Dessutom hade de färska utbildningsbevis med sig.
– Det stämmer. Vi anställde dem och tog det ansvar som underentreprenören inte gjorde. Sedan genomförde vi en validering, säger Anders Olausson, vd på No Problems.
Men Byggnads Örebro-Värmland ifrågasätter om arbetarna fått tillräcklig utbildning.
– Det är helt omöjligt att hinna med på en fredagskväll, säger Kenneth Svärd.

LÄS MER: Allvarliga brister vid ställningsolycka på Billerud

Även branschorganisationen Ställningsentreprenörerna (Stib) ifrågasätter valideringen.
– Tyvärr är det så att vem som helst i dagsläget kan starta utbildningar för ställningsbyggare och det finns ett antal utbildningsföretag som tar väldigt lätt på reglerna, säger kanslichefen Håkan Carlsson.
Vilken utbildning en ställningsarbetare ska ha regleras i Arbetsmiljöverkets föreskrifter. "Allmän utbildning" krävs för att bygga högst nio meter höga ställningar utifrån givna monteringsinstruktioner och bör enligt Arbetsmiljöverket ta 16 timmar. Den som ska bygga högre eller mer komplicerat än så behöver "särskild utbildning", vilket verket beräknar tar 80 timmar.
– Jag tycker minimikravet här är "särskild utbildning om ställningar", säger Håkan Carlsson.
Han skräder inte orden när han talar om företaget som utfärdade intygen till ställningsarbetarna i Frövi.
– Ett utbildningsföretag som ska genomföra en 80-timmarsutbildning och gör det på en fredagskväll. I min värld borde det vara åtalbart, dundrar Håkan Carlsson, kanslichef på ställningsentreprenörerna.

LÄS MER: Ställningsbyggare kräver tuffare utbildning

Leif Pettersson, utbildare på Suuab som utfärdade intygen, hänvisar även han till Arbetsmiljöverkets föreskrifter.
– Det är rätt i sak att man inte kan genomföra en 80-timmarsutbildning på en fredagskväll och en lördagsmorgon. Men det Arbetsmiljöverket skriver i föreskrifterna är att en utländsk utbildning kan behöva kompletteras och något annat har vi inte gjort, säger han och tillägger att Byggnads tidigare har haft representanter med på utbildningen.
Enligt Leif Pettersson vägs flera faktorer in i valideringen: dels formell utbildning i ursprungslandet men även antal år i yrket, tidigare erfarenhet av ställningsbyggande i Sverige och internutbildningar.
– Sedan kvalitetssäkrar vi utbildningen genom en provskrivning, den talar om att deltagarna vid utbildningstillfället har den utbildning som förväntas. Alla klarade sig.
Inte heller No Problems fäster någon vikt vid Ställningsentreprenörernas kritik.
– Ställningsentreprenörerna driver själva en vinstdrivande utbildning, så det är en konkurrent som kritiserar en annan konkurrent. Vi har ingen som helst anledning att tro att Suuab gör saker på ett felaktigt sätt. I min värld är det Sveriges mest kunniga företag på området, säger vd:n Anders Olausson.

LÄS MER: Byggnads tar ställning – med arbetsmiljödag

Suuab har helt rätt i att Arbetsmiljöverket inte kräver något mer än att en utländsk utbildning ska kompletteras. Att en "särskild utbildning" ska ta 80 timmar är dessutom formulerat som ett "allmänt råd".
Ett annat allmänt råd lyder: "De olika utbildningsnivåerna är minimikrav. För arbetstagare vars huvudsakliga sysselsättning är att uppföra, ändra och montera ned ställningar, behövs ofta längre utbildning. Som exempel på sådan utbildning kan nämnas den som leder till yrkesbevis eller kompetensbevis som ställningsbyggare."

LÄS MER: Dödsolycka på BillerudKorsnäs i Skärblacka

Ställningsentreprenörerna önskar sig strängare reglering.
– Vi har uppvaktat Arbetsmiljöverket om att skärpa lagkravet och lyfta det allmänna rådet till föreskrifttext. Vi tycker att yrkesutbildning ska vara ett lagkrav, säger Håkan Carlsson.
Leif Pettersson på Suuab tillägger å sin sida att det är kundföretaget som bestämmer vilken utbildning de anställda ska gå.
– Vi som utbildningsföretag har ju ingenting emot att kunderna väljer en mer omfattande utbildning än minimikravet. Tvärtom.

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först
  1. Ja, utbildningskrav är viktigt, men hur ska vi svenska ställningsbyggare kunna konkurrera med hundra kronor timman killarna från baltländerna och Polen. Sen har de ingen övertid på kvällar och helger, de uppges jobba in☺? Först åkeribranschen, nu byggnads, trodde byggnads skulle vara starkare.

Skriv en egen kommentar

  • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

Tema: Rasolyckan Ludvika

Tema: EFTERSPEL NÅIDEN BYGG
Tema: Byggkollen
Tema: Byggnads kongress 2018
Tema: Byggnads kongress 2018

Skyrocket för lagackordet i en region

Trots det – inget större lyft för den stora TBM-gruppen.

Byggnadsarbetaren granskar

Svartjobb, skattebrott och storskalig penningtvätt. Följ med bakom fasaden på Nya Karolinska.

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Svarsalternativ Antal röster
Ja, det har hänt 438
Ja, flera gånger 415
Nej, aldrig 81

Bodsnack!

Mera bodsnack

Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

  • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

  • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se