info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Livskvalitet och Ådalen på schemat när nyanlända gick Påfarten

Jack Rolka, utbildningsansvarig på Byggnads Väst, höll en ovanlig upplaga av Påfarten. Deltagarna: elva syrier, en kongoles, en libanes, en somalier och en svensk.

– Det var väldigt bra respons och jättemycket diskussioner, säger Jack Rolka, utbildningsansvarig på Byggnads Väst.
– Det blir så klart lite hackigt med tolkarbetet, men så lång tid tar det inte och man kan förstå mycket genom kroppsspråk.
Regionen kör regelbundet den fackliga introduktionsutbildningen Påfarten på polska, men den utbildningsdag Jack Rolka höll i på torsdagen var ett specialarrangemang. Deltagarna var i huvudsak nyanlända anställda i ett kommunalt projekt i Bengtsfors, och via ABF kopplades facket in för att informera om rättigheter i arbetslivet och den svenska modellen.

LÄS MER: Intresset svalt för integration hos byggjättarna

Men allra först frågade Jack Rolka om vad som gör livet gott att leva.
– Vi kräver löner och villkor för att vi ska ha det bra på jobbet, men också för att kunna göra det vi drömmer om efter arbetet. Individens drömmar är en viktig del i den fackliga kampen.
Kanske visar svaren – levererade på ett för deltagarna främmande språk – att synen på livskvalitet inte har så mycket med ursprungsland att göra.
– Där tolkade vi inte utan de var väldigt duktiga och försökte svara på svenska. Att vara med familjen var viktigt, att vara ute i skogen, att laga mat. Några svarade lite skämtsamt att de gillade att sova, säger Jack Rolka.

LÄS MER: LO-samordning kring jobb för nyanlända

Utbildningsdagen behandlade även mer allvarsamma ämnen. Sveriges moderna historia och arbetarrörelsens kamp för rättigheter och värdighet stod på schemat.
– Det som är historia för oss är inte alltid historia för dem. Jag berättade om hur militären sköt mot demonstrationen i Ådalen 1931 och syriernas reaktion var: ”Sköt de bara fem? Hemma skjuter de fem i timmen.” Det blev väldigt intressanta diskussioner, säger Jack Rolka.

LÄS MER: Syrienflykting fick Byggnads kulturstipendium

Det talas ofta och mycket om hur nyanlända ska komma i arbete och om sysselsättning som en väg till introduktion, mer sällan om hur de ska få ett gott arbetsliv. Där tror Jack Rolka att facket har en roll att spela.
– Det tror jag definitivt. Historien har visat att enda möjligheten vi har är att snacka ihop oss med varandra, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Livskvalitet och Ådalen på schemat när nyanlända gick Påfarten

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig