Publicerad 7 september 2017 16:26

Byggnads: ”Vi ska självklart se över samarbetet med Nordea”

Flera LO-förbund överväger åtgärder

Nordea flyttar till Finland för att slippa bankskatten. Nu hotar flera LO-förbund, däribland Byggnads, att flytta sina pengar från Nordea.

Nordea har gått i spetsen för näringslivets kritik mot höjda resolutionsavgifter. Nu står det klart att storbanken lämnar Stockholm och flyttar huvudkontoret till finska Helsingfors, vilket för Sveriges del innebär förlorade arbetstillfällen och minskade skatteintäkter.
Flera LO-förbund har reagerat skarpt på beskedet. Byggnads ska nu se över sina placeringar i banken.
– Självklart så kommer vi att se över det samarbete vi har med Nordea, säger förbundets andre ordförande Lars Hildingsson.
Byggnads har i dag knappt 93 miljoner kronor, av sitt totala fondinnehav på 1,4 miljarder kronor, placerat hos Nordea. Dessutom erbjuder förbundet medlemslån hos banken.

LÄS MER: Byggnads finansiella investeringar gav 130 miljoner

Även Kommunal, Transport och Handels har öppnat för att vidta åtgärder mot Nordea.
– Jag beklagar att de landat i det här beslutet på grund av att de skulle få vara med och fånga upp en eventuell framtida bankkris, som annars skattebetalarna och därmed välfärden och Kommunals medlemmar fått ta smällen för, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin till Aftonbladet.

LÄS MER: Därför bygger Byggnads igen

Det som av regeringen kallas resolutionsavgift, men av kritikerna och vissa expertmyndigheter kallas bankskatt, infördes 2016 som en del av EU:s krishanteringsramverk. Under 2017 betalade banker, kreditinstitut och värdepappersbolag sammanlagt 6,5 miljarder i resolutionsavgifter. Detta ska enligt regeringens planer höjas till omkring 10 miljarder 2018 för att därefter trappas ned och slutligen upphöra när reserven år 2025 anses ha tillräckligt med kapital. Enligt Nordea – som under finanskriserna 1990–1994 och 2008–2009 fått mångmiljardbelopp i statligt stöd och som gjorde en vinst på drygt 40 miljarder förra året – var höjningen av denna avgift den utlösande faktorn bakom valet att flytta.
– Nordea har gått ut väldigt tydligt om orsakerna till flytten. De ogillar regeringens förslag om marginellt ökade kostnader för att ha en buffert vid kriser. Det tycker inte vi är ett ansvarsfullt sätt att bedriva sin verksamhet och då måste vi värdera om vi vill ha ett engagemang med en sådan motpart, säger Lars Hildingsson.

Nyckelord:

Byggnads

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först
  1. Jag som skattebetalare och medlem i byggnads kräver att ni avslutar allt ni har med Nordea, det räcker med att vi slåss mot låglöneländer vi ska inte behöva slåss om det här också...

  2. Precis avsluta allt med Nordea .eller så tappar ni medlemmar .har Nordea själv o jag får se om jag blir kvar.byggnads skyldighet är att skippa samarbetet med Nordea.så avsluta omedelbart .

  3. Så hur blir det då? Ska vi vela med den här frågan också eller ska vi följa övriga som lämnat Nordea?

  4. Hej Tommi!
    Byggnads är en stor organisation och den här typen av beslut kan nog ta sin tid att fatta, men vi håller givetvis koll på frågan och rapporterar när förbundet kommit fram till något!

Skriv en egen kommentar

  • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

LÄS MER

Tema: Rasolyckan Ludvika

Tema: EFTERSPEL NÅIDEN BYGG
Tema: Byggkollen

Skyrocket för lagackordet i en region

Trots det – inget större lyft för den stora TBM-gruppen.

Byggnadsarbetaren granskar

Svartjobb, skattebrott och storskalig penningtvätt. Följ med bakom fasaden på Nya Karolinska.

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Svarsalternativ Antal röster
Ja, det har hänt 457
Ja, flera gånger 429
Nej, aldrig 81

Bodsnack!

Mera bodsnack

Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

  • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

  • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se