info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lina byggde egen studentlya - hus på hjul

Lina Spåls finsnickare, 19 år, har byggt sitt eget hus på hjul – ett Tiny House. Hon ska bo i huset när hon pluggar i Nässjö.

Hur kom du på idén att bygga ett hus på hjul?
– Jag såg på Instagram att Tiny House on wheels är en stor rörelse i USA. Jag kollade upp i Sverige om det var några som hade byggt sådana hus och tänkte att det var en kul grej att göra.

Du ska använda huset som studentbostad. Vad ska du plugga ?
– Jag ska plugga produktutveckling och möbeldesign i Nässjö. I morgon drar jag ner huset till Nässjö, där ska jag bo på en camping. Vi har ska dra ner huset med en traktor. Det kommer att ta två dagar.

Hur stort är huset?
– Det är ungefär 15 kvadratmeter, plus ett sovloft. Det kommer att finnas kök, toa och en liten dusch. Jag kommer inte vara helt klar när jag drar ner den, men den kommer att bli bobar. Jag ska göra det sista finjobbet därnere.

Var det bristen på studentlägenheter som drev dig att bygga huset?
– Ja, i Nässjö är det stor bostadsbrist för studenter, men jag visste inte från början att jag skulle plugga vidare. Det var mest en kul grej att göra, sedan såg jag att jag kunde spara pengar också.

Har du själv byggt huset?
– Ja, jag har byggt det mesta själv. Det är mest på slutet som min familj har hjälpt mig. Min pojkvän och bror har hjälpt mig med isolering. Min pappa har hjälpt till med elen.

Vad har du för erfarenheter att bygga?

– Jag gick hantverksprogrammet i Leksand, där man bygger möbler. Jag har känsla hur saker och ting är uppbyggda. Min farfar, morfar och pappa har byggt på fritiden, så jag har det i mig.

Har du också ritat huset?
– Jag har ritat upp huset i ett ritningsprogram, Solid Works. Jag använde programmet när jag gick på Hantverksprogrammet och ritade först på papper för att se olika planlösningar.

Vad var det svåraste ?

– Det svåraste var att hitta på den bästa planlösningen. Det finns många olika sätt att ha sakerna på. Man måste bygga smart.

Namn: Lina Spåls
Ålder: 19
Gör: Ska studera en tvåårig utbildning i produktutveckling och möbeldesign i Nässjö
Familj: Pojkvän, bror, mamma, pappa, bonuspappa och bonussyster
Bor: Uppväxt i Bjurs, bott i Borlänge, Falun och ska plugga i Nässjö
Fritidsintressen: Träning

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lina byggde egen studentlya - hus på hjul

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig