Tema: Hallå där...

Publicerad 11 augusti 2017 06:00

PC håller formen med hjälp av snickarjobbet

"Jobbet har förlängt min fotbollskarriär"

Pär Cederqvist, 37 år, (kallas PC) fotbollsspelare i IFK Värnamo, som är i fysiskt toppform, mycket tack vare sitt jobb som snickare.

Du är 37 år och har spelat nästan varenda minut under Superettans 17 omgångar. Vad är hemligheten ?
- Det är väl att jag har fått vara skadefri under många år. Eftersom jag är gammal har jag gjort många säsonger och byggt upp en bra grundfysik.

Vad har du för nytta av ditt jobb som snickare?
- Mitt jobb gör att jag rör på mig och är muskelvarm när jag kommer till träningen. Jag blir inte så stel, jag får rörlighet och styrka av jobbet. Jag har spelat på heltid tidigare under min karriär. Men då var jag mycket mer stel. Nu rör jag på mig hela dagarna. Jobbet har förlängt min fotbollskarriär.

Hur får du ihop fotboll på elitnivå och jobbet som snickare?
- Det är ett pussel ibland. Min fru ställer upp väldigt mycket när det är matcher. Hon får ta ett tungt lass hemma. Det är inte bara en dans på rosor att spela och jobba som jag gör. Det blir många helger med fotbollen.

Vad säger cheferna och bygglaget när du är borta på match titt som tätt?
- De är väldigt förstående och schysta. Jag får ledigt när jag behöver. Det är inga problem. Men chefen vill kanske att jag ska jobba heltid någon gång framöver. Nu jobbar jag 70 procent, mellan 6.45 och 13.00 varje dag.

Nämn några höjdpunkter i din karriär?
- Jag tog SM-guld med Djurgården 2003. Det var mitt första år i Djurgården. Det var häftigt. Sedan var jag i England och spelade ett halvår. Det var en upplevelse att se hur det funkar där. Det är stor skillnad jämfört med Sverige.

IFK Värnamo ska spela match mot Dalkurd nu på söndag. Vad har ni för chans mot topplaget?
- Det är ett väldigt bra lag. De spelar rolig och offensiv fotboll. Men de är bättre på konstgräs och vi har ju vanligt gräs på hemmaplan. Jag tror absolut att vi har en chans.

Hur länge kommer du att orka hålla på med fotboll på elitnivå?

- Som kroppen känns nu skulle jag kunna spela flera år, rent fysiskt. Men det finns ett liv utanför fotbollen. Vi får ta ett år i taget, men jag tycker fortfarande att det är kul. Det är det som är drivkraften.

Namn: Pär Cederqvist (kallas PC)
Ålder: 37 år
Bor: Värnamo
Familj: Fru och två barn
Arbetar: snickare på Bygga GWG i Värnamo
Karriär: Började i Värnamo, värvades till Djurgården 2003, och senare till Öster. Har också spelat för Raufoss i Norge och det engelska laget Walsall. Han har också spelat i Landskrona BoIS och Jönköpings Södra.

Nyckelord:

Snickare

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först

Det finns inga kommentarer till den här artikeln ännu. Tyck till!

Skriv en egen kommentar

  • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

LÄS MER

Tema: Rasolyckan Ludvika

Tema: EFTERSPEL NÅIDEN BYGG
Tema: Byggkollen

Skyrocket för lagackordet i en region

Trots det – inget större lyft för den stora TBM-gruppen.

Byggnadsarbetaren granskar

Svartjobb, skattebrott och storskalig penningtvätt. Följ med bakom fasaden på Nya Karolinska.

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Svarsalternativ Antal röster
Ja, det har hänt 457
Ja, flera gånger 429
Nej, aldrig 81

Bodsnack!

Mera bodsnack

Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

  • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

  • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se