info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Citybanan kan vinna internationellt pris

Norrströmstunneln, en av Citybanans delentreprenader, är en av finalisterna i Tunnel Awards 2017. Tunneln tävlar mot tre andra internationella tunnelprojekt.

Citybanan, den nya pendeltågstunneln i Stockholm, invigdes den 9 juli i år. Nu har Norrströmstunneln, som är Citybanans delentreprenad, utsetts till en av finalisterna i Tunnel Award 2017, enligt Byggvärlden. Projektet tävlar mot tre andra internationella tunnelprojekt i USA, Kina och Mexiko, i kategorin 50-500 miljoner euro.

”Komplicerat bergarbete”

Norrströmstunneln sträcker sig mellan Riddarholmen och Gamla Brogatan, Avsnittet utgörs av en cirka 1,4 kilometer lång bergtunnel. Beställare är Trafikverket och NCC Construction var entreprenör.
– Det var ett komplicerat bergarbete, vi har byggt under Norrström och under Riddarholmen, med alla dess kulturbyggnader, samt mitt i city där hotell- och kontorsverksamhet fortgått under hela byggtiden, säger Kjell-Åke Averstad, Citybanans projektchef till Byggvärlden.

Citybanan utsågs till årets sämsta bygge 2013. Foto: Magnus Liam Karlsson.

Årets sämsta bygge 2013

Men Citybanan var också ett olycksdrabbat bygge. 2013 utsåg Byggnadsarbetaren Citybanan till årets sämsta bygge. Orsakerna var höga olyckstal, flera dödsfall och ytterligare tillbud som kunde ha slutat på värsta tänkbara sätt. Sammanlagt inträffade 94 olyckor med minst en dags sjukfrånvaro på Citybanans byggen, från januari 2008 till sista oktober 2013. Det innebär 15 olyckor per miljon arbetade timmar. Motsvarande siffra var 8,5 på Norra länken, ett annat stort vägtunnelprojekt.
Vinnaren av Tunnel Awards 2017 presenteras i Paris den 15
november. Tunnel of Awards lanserades 2015 av International Tunnelling och Underground Space Association.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Citybanan kan vinna internationellt pris

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig