info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Åklagare om Ludvika-olyckan: "Kan ha lagt ut betongen på ett felaktigt sätt"

Felbyggd ställning, dålig gjutning eller för tung betong. Orsakerna till broraset i Ludvika kan vara flera. Åklagaren kommer troligtvis att begära företagsbot.

Vid den allvarliga olyckan i Ludvika den 13 juli skadades 12 personer, sex av dem allvarligt när broformen rasade under gjutningsarbetet. Flera arbetare fick räddas ur betongen. Just nu håller polisen och Arbetsmiljöverket på att utreda olyckan. Polisen har inlett en förundersökning om arbetsmiljöbrott.
– Vi avvaktar teknikernas slutsatser. Det är flera aktörer som är inblandande i utredningen, säger Charlotta Tanner, åklagare på riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrott.

Läs mer: 12 skadades i rasolyckan ”Allt har kollapsat”

”Har lagt ut betongen på ett felaktigt sätt”

Polisen utreder nu vad som kan ha gått fel när stålställningen under gjutformen gav vika. Det kan finnas flera orsaker till att broraset.
– Det kan vara ett utförandefel, att man har lagt ut betongen på ett felaktigt sätt än det som man normalt gör. Det kan också vara ett beräkningsfel, att man inte tagit hänsyn till att betongen blir tung när den är blöt, säger Charlotta Tanner.
Skanska var huvudentreprenör på byggarbetsplatsen och anlitade det svenska företaget Britek för ställningsbygget och det polska bolaget G& M för gjutningen av bron.

Läs mer: Tyvärr inte förvånad att olyckor händer

”Kommenterar inte den uppgiften”

G& M har i flera medier, bland annat Dagens Teknik, uttryckt att Britek bär skulden, eftersom ställningen, som skulle hålla uppe formen under gjutning, var för vek. Britek tillbakavisar anklagelserna och uppger för Helsingborgs Dagblad att företaget kontrollerat beräkningarna för ställningen utan att hitta några fel.
Vad är din kommentar?

– Jag kommenterar inte den uppgiften, men vi undersöker givetvis om ställningen varit för vek och om man har gjort beräkningar utifrån den betongmängd som man ska lägga på, säger åklagare Charlotta Tanner.

Läs mer:
Komplicerad utredning om rasolyckan i Ludvika

”Skulfrågan måste vara utredd först”

Åklagaren kommer troligtvis inte att rikta åtalet mot en enskild person, utan att begära företagsbot mot ett eller flera företag.
– Som jag bedömer det just nu så handlar det om oaktsamhet och vållande till kroppskada. Det är vanligt, när det gäller arbetsmiljöolyckor som inte har dödlig utgång, att använda företagsbot, säger åklagare Charlotta Tanner.
2008 rasade en gjutform vid ett brobygge över Älandsfjärden, två personer dog, tre skadades allvarligt. Skanska, som hade huvudansvaret, dömdes till 6 miljoner kronor i företagsbot.
Vilket belopp tror du att det kan handla om här?
– Jag vill inte uttala mig om något belopp. Skuldfrågan måste vara utredd först innan man säger något om beloppet. Det beror vilken oaktsamhet som företaget eller företagen har gjort sig skyldiga till, säger Charlotta Tanner.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Åklagare om Ludvika-olyckan: "Kan ha lagt ut betongen på ett felaktigt sätt"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig