info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Så skadar du dig på jobbet

Nya alarmerande siffror visar hur du skadar dig på jobbet. Vi tog ett snack med snickare, betongarbetare och rörmokare om vardagen i Sveriges mest olycksdrabbade bransch.

Så här skadas olika yrkesgrupper på jobbet.


Snickare

1. Maskiner och verktyg 2 655
2. Ramla och falla 2 549
3. Skuren av kniv eller annat föremål 1 172
4. Lasta, lossa, bära eller flytta 509
5. Något ramlar, tippar, välter eller rasar 469

Mats Westerberg, 37 år, snickare och skyddsombud:
”Småskador händer ju jämt”
Vilken är din värsta skada?
– Jag har fått sy tre stygn i huvudet efter att ha klivit upp och slagit i huvudet i ett ventilationsrör. Sedan har jag skurit av fingertoppen med ny kniv när jag skulle sprätta upp en kartong. Småskador som att man skär sig eller klämmer sig händer ju jämt.
Hur tänker du om risken för allvarliga olyckor?

– Själv har jag klarat mig från att skadas allvarligt, men jag är höjdrädd och det hindrar mig från att vara våghalsig på höga höjder. Sedan ser jag ju hur andra kan bete sig, jobbar utan skydd, därför är det inte underligt att fallolyckorna är många. Jag har en
väldig respekt för tunga byggdelar, jag aktar mig för lastzonen. Som skyddsombud har jag koll på att saker kan hända snabbt. Jag känner till olyckor där folk skadat sig av tunga byggelement.
När är det störst risk att skada sig?

– När man inte är uppmärksam. Kanske blir man lite avtrubbad med tiden. Riskerna är olika. Det är lätt att såga av sig tummen om man inte tänker till vid klyvsågen. Cirkelsågar och tigersågar är farliga. Det ska inte kunna hända att folk skadas och dör. Men det händer.
Hur påverkar stressen?

– Det är mycket prestationskrav och tajta byggtider på ett bygge. Det kan göra att man inte alltid är uppmärksam.

Läs också Satsning mot byggolyckor: "Ska komma hem oskadda"

Tolka siffrorna rätt
Siffrorna visar godkända arbetsskador till följd av olyckor, redovisade i Afas rapport ”Arbetsolyckor och sjukskrivningar i byggbranschen”. Den bygger på 30 733 olyckor varav 10 259 allvarliga olyckor som godkänts som arbetsskador som inträffat under åren 2010–2015.

Rörmokare och isoleringsmontörer
1. Skuren av kniv eller annat föremål 668
2. Ramla och falla 578
3. Maskiner och verktyg 453
4. Lasta, lossa, bära eller flytta 163
5. Hetta, eld, explosion, svets, el eller kyl 149

Håkan Jansson, 52 år, rörmokare:
”Jag var sjukskriven i 100 dagar”

Vilken är din värsta skada?
– Jag skulle skära av en strejp till en elkabel. Men jag höll fel och drog kniven rätt in i handen mellan tummen och pekfingret. Jag fick gå med gips i fem veckor och var sjukskriven i 100 dagar. Det skulle inte kunna hända, var bara en rutingrej. Men det är risk att man slinter även vid enkla jobb och då kan det bli allvarligt. Vi använder kniv hela tiden, kanske 20 gånger per dag och visst skär man sig ofta, nästan utan att reagera. En annan gång kapade jag av mig fingertoppen när jag skulle tälja tandpetare till matlådan. Sedan har man ju bränt sig i samband med lödning.
Är du rädd för dödsolyckor?

– Jag är inte rädd men jag aktar mig. När jag var lärling, tidigt 1980-tal, var jag med om en allvarlig olycka. En korg med ställningsdelar skulle lyftas över ett hus. Plötsligt hördes en smäll och det haglade ställningsdelar ner över arbetsplatsen där murare stod och jobbade på en ställning. Själv var jag på insidan av huset, så jag såg inte allt. Men jag glömmer aldrig smällen och kalabaliken som utbröt när ställningsdelarna föll. Man fick sig en rejäl tankeställare och det har påverkat mig.
När är det störst risk för olyckor?

– När det är trångt och man inte får bra grepp. Om man slinter. Man vet att riskerna finns, men ibland är man så inne i jobbet man håller på med att man inte tänker på att det är någon fara.



Betong, bygg- och anläggningsarbetare

(I gruppen ingår bland andra även murare, golvläggare, maskinförare med flera.)
1. Ramla och falla 3 510
2. Maskiner och verktyg 2 516
3. Skuren av kniv eller annat föremål 1 659
4. Lasta, lossa, bära eller flytta 1 066
5. Olycka där lyftanordning är inblandad 755

Jimmy Jakobsson, 41 år, betongarbetare:
”Går knappt en dag utan en skråma”

Vilken är din värsta skada?
– Det var en tidig morgon, 15 grader kallt och jag var inte uppvärmd. Jag skulle lossa last och tog tag i en bunt med armeringsjärn. Det bara small till i ryggen när jag lyfte. Jag fick ryggskott och var som ett S i ett par månader men gick ändå tillbaka till jobbet efter några dagar och levde på värktabletter. Som betongarbetare skär man sig ofta på armering som man släpar, drar och bär. Jag har skurit mig och klämt mig många gånger. Det går nästan inte en dag utan en skråma. Allt på bygget är vasst, hårt och stumt.
Hur är det att jobba i en bransch med så stor risk för skador?

– Man tänker inte på att det är farligt, utan hanterar risker efterhand. På ett bygge där jag jobbade fick en lastbilsförare bäckenet krossat i samband med lossning. Han hade en bil med kran och jobbade med att lyfta av lastpallar med byggmaterial. Materialet kom i gungning i samband med lossningen och han blev klämd mellan en balkong och pallen. Jag tänkte ”herregud, vad händer?” Man blir mer vaksam efter det, inser riskerna på ett annat sätt.

Förlora fingret – eller livet

Skärsår eller förlora livet. Så stor är spännvidden mellan skadorna i byggyrken. Byggbranschen är den mest skadedrabbade på hela arbetsmarknaden och skadorna ökar.
Men varför är det flest olyckor inom bygg?
– Byggena förändras hela tiden, allt är rörligt med fordon och maskiner, det är svårt att skydda sig. Det är en riskfylld miljö och till det kommer tidspressen som i sig också påverkar säkerheten, säger Mats Åhlgren, statistiker på Afa försäkring. Han säger att några orsaker till de ökade skadeanmälningarna kan vara att det byggs mer och att det blivit lättare att anmäla.

Fall och maskinskador vanliga

I en ny rapport går Afa igenom hur olika yrkesgrupper i byggbranschen skadas. Mest olycksdrabbade är snickare med nära 39 olycksfall, varav 13 allvarliga, per tusen sysselsatta. Många skadar sig på cirkelsågar, tigersågar och klyvsågar.
Fall är vanliga i byggbranschen generellt sett, men också olyckor med maskiner och verktyg, liksom olyckor till följd av att man bär, lossar och hanterar tunga material.
Samtidigt som många olyckor är allvarliga och invalidiserande kan enklare olyckor leda till långa sjukskrivningar för personer som har fysiskt tunga jobb. Gemensamt för grupperna är att unga skär sig dubbelt så ofta som äldre, samt skadar sig oftare på maskiner och verktyg. Äldre råkar ofta ut för fallolyckor och dör oftare än yngre i olyckor.

Tekniska förbättringar för att hindra dödsolyckor
En annan ny rapport, om dödsolyckor i arbetslivet, slår också fast att byggbranschen inte bara har flest skador, utan även ligger högst då det gäller dödsolyckor.
Bengt Järvholm, professor i yrkes- och miljömedicin vid Umeå universitet, är en av författarna till rapporten som gjorts åt Arbetsmiljöverket.
Varför sker dödsolyckorna i bygg?

– De händer ofta när stora energier är inblandade som vid fall från hög höjd. Det är viktigt att göra tekniska förbättringar, att till exempel förbättra ställningar och att ha skyddsutrustning som hindrar att man faller, säger han.


7,7

Så många allvarliga olyckor per 1 000 sysselsatta inträffade i byggyrkena i genomsnitt under 2014. Samma år var motsvarande siffra 2,2 för alla sysselsatta på hela arbetsmarknaden.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Så skadar du dig på jobbet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig