Publicerad 26 juni 09:32

Bostadsbyggandet når nya höjder i Göteborg

Avtal banar väg för ännu fler lägenheter

Drygt 45 000 bostäder ska byggas i Göteborg inom ramen för Sverigeförhandlingen. Samtidigt varnar Västsvenska Handelskammaren för att höga kostnader hämmar tillväxten.

Bostadsbyggandet och byggandet överlag i Göteborg ligger nu på en nivå som många skulle betrakta som all time high. Mitt i denna byggyra har stan gjort en deal med staten när det gäller Sverigeförhandlingen. Överenskommelsen innebär i korthet att stan får 3,2 miljarder kronor av staten för satsningar på infrastrukturen. Bland annat ska det byggas en spårvagnsförbindelse över eller under Göta älv till Norra Älvstranden. Det ska även monteras upp en linbana över älven. Som motprestation ska kommunen bygga 45 680 bostäder fram till 2035.

Höga kostnader sänker byggandet

Samtidigt som storsatsningen lanseras kommer Västsvenska Handelskammaren med en rapport som visar att det är betydligt dyrare att bygga i Göteborg jämfört med Stockholm och Malmö. Exempelvis kostar det 28 000 kronor att få fram en bostad i detaljplanen i Göteborg. Motsvarande kostnad för Stockholm är 17 000 kronor och för Malmö 15 000 kronor.
- Det är förstås oacceptabelt och ett hinder för tillväxt. Behoven av både bostäder och kontor är jättestora och investeringsviljan är hög. Det gäller att ta till vara den, säger Johan Trové, vd på Västsvenska Handelskammaren i ett pressmeddelande.
Ett annat hinder för byggandet i Göteborg är det stora antalet överklaganden. 43 procent av byggplanerna överklagas i stan. I Malmö är siffran betydligt lägre. Där handlar det om 14 procent.

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först

Det finns inga kommentarer till den här artikeln ännu. Tyck till!

Skriv en egen kommentar

  • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

Tema: Hallå där

Stort lönegap mellan ackord och tidlön

Hur mycket måste du tjäna för att ligga över lönesnittet för en byggnadsarbetare oavsett löneform och yrke? Här har du svaret.

Webbreporter

Tipsa Ivar Andersen!

Ivar Andersen
010-6011036
Skicka e-post

Är drönarna framtiden på bygget?

Är drönarna framtiden på bygget?

Svarsalternativ Antal röster
Ja, absolut 24
Nej, det tror jag inte 18

Bodsnack!

Mera bodsnack

Tigern som ryter högst

Tigersågar/ Tyngst vinner, när bygglaget utser bästa tigersågen. Samtidigt avslöjar vårt test stora skillnader i hur mycket maskinerna vibrerar.

Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

  • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

  • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se