info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lättast blev bäst i skyddsglasögontest

Effektivt skydd och hög coolhetsfaktor. Det har vinnaren i Byggnadsarbetarens test för skyddsglasögon med solskydd.

Tuff, tuffare eller Blues brothers? Det har hänt något på bygget de senaste åren när det gäller skyddsglasögon. Så fort solen tittar fram på våren ömsar byggnadsarbetarna skinn – de trista cyklopliknande glasögonen med genomskinligt glas slängs in på hyllan i klädskåpet. Istället plockas det fram läckra, snyggt designade skyddsglasögon med mörka glas som för tankarna mer till ett café på en bakgata i Palermo. Möjligen något tillspetsat, men skillnaden är markant.
Hur som – det är just den typen av stylade skyddsglasögon som några byggnadsarbetare provat under ett par veckor. Närmare bestämt på ett bostadsbygge i Kallhäll utanför Stockholm.

Viktigt med låg vikt

Lägst pris brukar sällan vara bäst i Byggnadsarbetarnas test. Tvärtom brukar de dyrare prylarna slåss om de högsta betygen. Men när det gäller skyddsglasögon så vann alltså de som är billigast – Zekler 36.
– De var så lätta att jag knappt märkte att jag hade dem på mig, säger betongarbetaren Jonas Wallin.
Skyddsglasögonen från Zekler väger 16 gram, vilket var minst av glasögonen som var med i testet. Även glasögonen från 3M vägde under 20 gram medan de övriga vägde mellan 24 och 30 gram.
– En låg vikt är en klar fördel, säger Jonas Wallin.
Zekler 36 kammade även hem högsta betyg när det gäller såväl bekvämlighet som hur bra det gick att se med glasögonen.Att ha fri sikt i skyddsglasögonen var något som testgruppen tyckte var viktigt.
– Det är inte bra när bågarna syns, säger snickaren Niclas Hellsing och fortsätter:
– Det blir framförallt ett problem när man tittar nedåt eller åt sidan vid ett arbetsmoment. Då skymmer bågen sikten och det är störande.
CAT var enda glasögonen med båge runt hela glaset vilket drog ner betyget för dem när det gäller synen. Den designlösning som testgruppen gillade mest är den där det finns så lite båge som möjligt runt glaset. Allt för att sikten ska bli optimal.
Ett annat problem är att några av glasögonen har för tjocka skalmar. Det gör att de blir svåra att bära tillsammans med hörselkåpor. Antingen så klämmer skalmen mot huvudet så att det gör ont och/eller så sluter inte kåporna tätt.
Här var det Honeywell som fick hårdast kritik. Bäst på den punkten var återigen Zekler 36 med sina extremt tunna glasögonskalmar.
Glasögonen passade olika bra på alla personer, vilket visade sig genom att betygen för hur bekväma glasögonen var att bära spretade till viss del. Inte oväntat då vi alla ser olika ut. Tydligast märktes det på skyddsglasögonen från Uvex som fick allt från en tvåa till en femma i betyg för just bekvämligheten.
De glasögon som testgänget ändå tyckte satt bäst var de från Zekler, Bollé och Worksafe, men skillnaden på passform kan alltså vara stor från individ till individ.

Här är gänget på Veidekke som testade skyddsglasögonen i samband med arbete med stommen. Från vänster: Niclas Hellsing, Anders Zelahn, Niklas Ruud och Jonas Wallin.
Foto: Magnus Liam Karlsson

Så gjorde vi
Vi valde ut skyddsglasögon med mörka glas som gör dem lämpliga att använda under sommaren vid solsken. Sedan fick testgruppen prova glasögonen under det vanliga arbetet under två veckor. I detta fall handlade det om stomresning. De fick sedan sätta betyg och lämna kommentarer. Redaktionen har sedan satt det slutliga betyget där även priset vägts in.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Lättast blev bäst i skyddsglasögontest

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig