info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggstudenten Hannahs plakat hyllas av politiker

Hannah Leuchovius, 20, från Göteborg, som nyligen gick ut bygg- och anläggningslinjen, tröttnade på studentskyltar med sexistiska budskap. Tillsammans med kompisarna gjorde hon ett plakat som hyllas av ministrar och kändisar.

Hur reagerade du när du såg banderollerna med sexistiska budskap som cirkulerat på sociala medier den senaste tiden?
– Jag tyckte det var osmakligt och oroväckande att det normaliseras på grund av att de tar studenten. Det är vidriga texter, och det är inte kul när de syns på sociala medier.

Varför tror du att dessa banderoller hängs upp?
– Det kan bero på machokultur, grabbar som vill visa att ”vi är stora och starka”, men det är svårt att säga vad som rör sig i människors huvuden. Målet med banderollerna är kanske att visa sig så stolt som möjligt, men jag vet inte hur det går ihop.

Vem kom på er banderoll ”Vi river machokulturen och bygger Sverige/Tjejerna från bygg”?
– Det var jag och några tjejer som funderade, vi borde ha något annat som markerar att det även finns kvinnor inom bygg och som tar plats. Det är ofta mycket män i branschen, vi ville visa vad vi tycker.

Vad fick ni för reaktioner på er banderoll?
– Det var först en lärare som twittrade bilden på banderollen som blev väldigt delad. Mycket positiva reaktioner, bostadsminister Peter Eriksson skickade blommor till oss, vilket var lite speciellt. Även utbildningsminister Gustav Fridolin och konstnären Stina Wolter postade bilden på sina instagram-konton.

Skulle du rekommendera andra kvinnor att söka sig till byggbranschen?
– Ja, det skulle jag. Det är en bra bransch på många sätt med varierat arbete och en bra kombination mellan att tänka och det praktiska. Det är fysiskt tungt, men det är även arbete inom vården och det är kvinnodominerat. Men man måste kunna säga ifrån, annars kan det bli jobbigt i längden. Lösningen är att fler kvinnor söker sig till branschen och möta problemen på plats. De flesta är positiva till fler kvinnor inom bygg, endast ett par enskilda är negativa. Alla ska få ta del av branschen, oavsett könsidentitet.

Kaj Söderin
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggstudenten Hannahs plakat hyllas av politiker

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig