info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Äntligen dags för jobb

Nu är det dags att jobba in kulor till körkortet och en resa och samtidigt få in en fot på arbetsmarknaden. För att bli framgångsrik på bygget krävs rejäla matlådor, en skopa ödmjukhet och lite koll på byggavtalen. Våra sju tips ger dig en suverän sommar.

1. Lagbasens bästa råd

Förra året delade snickarlagbasen Håkan Fredrin ut råd till nykläckta sommarjobbande byggnadsarbetare. Basens enkla regler fick stor uppmärksamhet och då inte minst på byggskolor.– Kom i tid och håll rasterna.
– Var ödmjuk och ha en bra attityd.
– Se och lär. Lyssna gärna på vad de erfarna säger.
– Försök att anpassa dig och håll en låg profil.
– Visa intresse, framåtanda och fråga gärna både en och två gånger.
– Tänk och planera det dagliga arbetet och jobba rätt så att du inte sliter ut dig.

2. Se till att få rätt lön

Du som fortfarande går på byggprogrammet och ska arbeta på sommarlovet ska ha en så kallad ferielön. Det finns en lägstanivå reglerat i kollektivavtalen men självklart kan du försöka få några kronor till i timmen. Har du gått klart skolan och börjat som lärling är det en lärlingslön som gäller. För lärlingar varierar lönenivån beroende på vilket avtal du jobbar på och hur många arbetstimmar du fått ihop. Ring Byggnads Nu för att få exakta uppgifter om din lön (se telefonnummer längre ner).

Här är ferielönen för dig som går på byggavtalet:
Sommaren efter nian: 77 kr/tim
Efter ett år på bygg: 88 kr/tim
Efter två år på bygg: 96 kr/tim

3. Slarva inte med maten!

Hårt arbete på bygget kräver sina kalorier. Att hoppa över frukosten funkar inte och det duger inte att ta med några torra smörgåsar och en halvrutten banan till jobbet. Nä – en rejäl matlåda rekommenderas.
Det finns två bra lösningar – laga dubbelt upp varje kväll och ta hälften till lådan eller kör ett race på söndagskvällen och laga matlådor för hela veckan.
Oavsett taktik – du kommer känna en enorm tillfredsställelse varje gång du lättar på locket till lådan.

 4. Chefen fixar skyddskläder

Avtalet är inte helt tydligt på den här punkten, men om du inte har arbetskläder och skor med dig från skolan så blir det arbetsgivarens ansvar då det inte går att skicka ut någon på bygget utan skyddskläder. Till exempel varselkläder om det är befogat och skor och stövlar med spikskydd och tåhätta. Är du osäker på vad som gäller så ta hjälp av arbetskamraterna. Även de har en gång i tiden varit färskingar på bygget.

5. Ordning och reda

Ordning och reda har varit ett fackligt motto de senaste åren. Det handlar om att landets byggarbetsplatser måste bli bättre på allt från arbetsmiljö till att ha kontroll på vilka som finns på bygget.
Det krävs dessutom lite ordning och reda på det personliga planet. Se till att du får ett skriftligt anställningsbevis och att du får lönespecifikationer.
Se även till att du efter sommarjobbet får ett arbetsgivarintyg om hur länge du har varit anställd och helst även ett skriftligt intyg från chefen om din insats. Förhoppningsvis blir det bra vitsord.

6. Bli inte blåst på semesterersättningen

Du har rätt till semesterersättning. Nivån varierar mellan de olika avtalen, men du ska som lägst ha 12 procent av lönen.

7. Är du försäkrad?

Om du blir anställd och företaget har ett kollektivavtal så är du försäkrad. Du kan kolla om företaget har kollektivavtal genom att ringa Byggnads Nu.

Om du får problem, ring 010-601 10 00
I Harry Potters värld är det Lord Voldemort som är ”Mörkrets herre”. Även på landets byggarbetsplatser finns det en del ljusskygga byggföretagare som är mer eller mindre oseriösa. Försök att undvika dem genom att kolla att det finns kollektivavtal.
Om du får problem med till exempel utebliven lön eller dålig arbetsmiljö så ring till Byggnads Nu. Där kan du få snabb hjälp. Numret är 010-601 10 00 och ordinarie öppettider är: måndag–fredag 7–17. Under vecka 29–32 är det öppet mellan 8–16.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Äntligen dags för jobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig