Publicerad 9 juni 2017 06:00

”Att kunna några ord gör jobbet säkrare”

Så klarar du språkbarriären

En balk håller på att falla, någon är på väg att ramla ner i ett hål. Då krävs det snabba rop – på rätt språk. Här är Byggnadsarbetarens lilla säkerhetsordlista.

På många byggen är språkbarriärer en säkerhetsrisk. Att inte förstå varandra i en farlig situation kan leda till olyckor.
– Ibland räcker det med att kunna några få ord för att göra jobbet säkrare. Att förstå de viktigaste orden på arbetskamraternas språk kan vara avgörande om man måste agera snabbt, säger Marvel Torrico, betongarbetare och skyddsombud på Peab.
Själv kom han till Sverige från Bolivia 1996 utan att kunna svenska.
– Jag tog hjälp av andra som kunde språket. Problemet är att när man kommer till ett nytt land vill man inte visa att man inte förstår, man är rädd att bli av med jobbet, säger han.

"Viktigt kunna varningsrop"

Byggnadsarbetaren samlade honom och två andra flerspråkiga skyddsombud för att prata om språkförbistring, risker och vilka ord man absolut behöver kunna. De jobbar alla med renoveringen av Sollentuna sjukhus, ett jobb med byggnadsarbetare från flera länder. På sådana byggen talar ofta någon i varje arbetslag engelska, men det räcker inte om man snabbt behöver varna för ett kranlyft med hängande last.

– Varningsrop som "Akta dig" och "Flytta på dig" är viktiga. "Hjälp" är ett annat bra uttryck, säger ställningsbyggaren Piotr Kwasny som kom från Polen för tio år sedan.
– Och så "avspärrningsband". Jag vet inte hur mycket jag har tjatat om att folk måste respektera avspärrningsband. Ett annat uttryck jag använder jämt är "No, you can't do that" (Nej, du får inte göra så), säger skyddsombudet och snickaren Rikard Mossberg. Han använder engelska ganska mycket men långtifrån alla förstår.

En bra stämning på bygget främjar säkerheten, är de eniga om. Att bara kunna byta några ord med arbetskamraten, fråga hur kollegan mår, höjerstämningen. Samtidigt kan många säkerhetsproblem lösas vid fikabordet. Men det finns ett svåröversatt uttryck som både Piotr och Marvel har lärt sig uppskatta.
– Alla pratade om "Fika". Jag lärde mig snabbt vad det var. Men just det ordet har vi inte på polska, säger Piotr Kwasny.

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först
  1. Det är ju en bra tanke i alla fall, tror snarare kompisordlistan är att föredra för att skapa gemenskap. Är det ur säkerhetssynpunkt så bör man nog använda engelska om inte svenska funkar tycker jag.

  2. Ganska enkel grundregel är att man kan svenska alt engelska på ett bygge och det tycker jag är ett krav. Kan aldrig tänka mig att om jag kommer på ett bygge i Polen, Tyskland eller liknande att de skulle lära sig svenska ord för att det är bra ur en arbetsmiljö synpunkt.
    Det är din förbannade skyldighet att anpassa dig själv och inte förvänta dig att andra ska göra det.

    Så kan du inte språket då är du en säkerhetsrisk på jobbet slut pratat om det.......

  3. Håller med Jim du har helt rätt!

Skriv en egen kommentar

  • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

LÄS MER

Tema: Rasolyckan Ludvika

Tema: EFTERSPEL NÅIDEN BYGG
Tema: Byggkollen

Skyrocket för lagackordet i en region

Trots det – inget större lyft för den stora TBM-gruppen.

Byggnadsarbetaren granskar

Svartjobb, skattebrott och storskalig penningtvätt. Följ med bakom fasaden på Nya Karolinska.

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Svarsalternativ Antal röster
Ja, det har hänt 457
Ja, flera gånger 429
Nej, aldrig 81

Bodsnack!

Mera bodsnack

Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

  • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

  • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se