info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Starkt ljus - nyckeln till segern

Fyra rörmokare, fem hjälmlampor. Lägg till en arbetsplats med sparsam byggbelysning och en hel del jobb i källaren så har du en perfekt miljö för ett test av hjälmlampor.

Hjälmlamporna har blivit allt vanligare på bygget. Var och varannan har en lampa på hjälmen. Enligt rörmokarna beror det på att den ordinarie byggbelysningen blivit sämre.
– Hjälmlamporna är en nödlösning. Det finns ju knappt någon byggbelysning i dag. Det var mycket bättre förr, men alla sladdar som läggs ut på bygget har ju en tendens att försvinna så nu finns det bara enstaka lampor. Och självklart blir det billigare för företagen att bara dela ut hjälmlampor, säger rörmokaren Johan Sätterström.
Kollegan Christoffer Forsberg fyller i:
– Under vinterhalvåret är det ett elände. Kombinationen av mörkret ute och dålig arbetsbelysning gör att vi måste använda hjälmlampor. Jag använder lampan ofta när jag till exempel letar efter något i verktygslådan.
Rörmokarna tror att de har hjälmlamporna tända ”några timmar” varje dag. De är eniga om att det viktigaste på en lampa är att ljuset är starkt. De föredrar även lampor som har låg vikt för att spara på nacken.Resultatet i testet då? Jo, lampan Lumonite Compass vann. (PDF-dokument, 2,0 MB) Orsaken var ljuset.
– Den hade starkast sken och var dessutom liten och smidig med en snygg design. Den var även enkel att sätta på och av, säger rörmokare John Gregerson.
Lampan hade även en finess som uppskattades. Den var nämligen lätt att plocka loss och använda som ficklampa.
– Ett klart plus, säger John Gregerson.
Nackdelen med vinnaren är att det har kort batteritid. Testgruppen gjorde ett litet experiment. De laddade med nya batterier och tände lamporna när de gick hem på kvällen. På morgonen efter hade en lampa slocknat. Det var just Lumonite Compass. Den hade alltså kortast batteritid av samtliga.
– Den har bara ett batteri och det är enkelt att byta så det är inga problem. Jag vill ha det starka skenet. Det är viktigare, säger Christoffer Forsberg.
Även lamporna som kom på andra och tredje plats, Coast FL70 och Novipro IP65, tyckte rörmokarna om. Båda modellerna fungerade bra.
Möjligen var Novipro IP65 i största laget, men den hade å andra sidan ett bra ljus och det var enkelt att ställa in spridningen på ljuset. Även Coast FL70 lyftes fram för att den hade ett bra sken och för att den var lätt att montera på hjälmen.
De övriga två lamporna fick ingen av rörmokarna att lysa av belåtenhet. Det gäller framför allt PL 300 Maglite som lyste alldeles för svagt.
– Det var ingen lampa som jag skulle rekommendera, säger Johan Sätterström.

Testgruppen med Johan Sätterström, Christoffer Forsberg och John Gregerson. Saknas på bilden gör rörmokaren Tommy Johansson. Foto: Magnus Liam Karlsson

Så testade vi
Fyra rörmokare på en arbetsplats i Hallonbergen utanför Stockholm fick testa de fem hjälmlamporna under det vanliga arbetet. De fick sätta betyg och skriva kommentarer om vad som var bra och dåligt. Redaktionen har sedan satt det slutgiltiga betyget och då vägt samman priset och rörmokarnas åsikter.
Det är inte ett fullsortimentstest utan vi har valt ut några av de lampor som finns på marknaden.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Starkt ljus - nyckeln till segern

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig