info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stark utveckling inom byggsektorn

Byggandet har ökat de senaste månaderna. Bristen på arbetskraft är fortfarande det främsta hindret för ökat byggande, visar senaste Konjunkturbarometern.

Hushållen ser ljust på sin egen ekonomi i nuläget. Synen på den svenska ekonomin förbättrades i maj och har inte varit så ljus sedan 2011. Det visar senaste Konjunkturbarometern för maj månad. När det gäller byggbranschen rapporterar byggföretagen om en mycket god ordertillväxt de senaste månaderna. Både hus- och anläggningsbyggarna rapporterar om en starkare sysselsättningsutveckling än normalt.

Arbetskraftsbrist är främsta hindret

Företagen fortsätter att ange brist på arbetskraft som det främsta hindret för ökat byggande. Sex av tio husbyggare anger att arbetskraftsbrist som det främsta hindret. Framöver är byggföretagens förväntningar på orderstockarna fortsatt mer optimistiska än normalt, speciellt för anläggningsbyggarna. Det är samma tendens som tidigare i år, i mars månad, då anläggningsbyggarna rapporterade om en mycket starkare sysselsättningsutveckling än normalt.
I april sänktes förväntningarna, men i maj stiger förväntningarna igen och är i nivå med det historiska genomsnittet. Företagens anställningsplaner är också fortsatt optimistiska och man signalerar om en starkare sysselsättningsutveckling än normalt på tre månaders sikt.

Läs mer:
Stark utveckling för anläggningsbranschen
Läs mer: Sänkta förväntningar i byggbranschen

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stark utveckling inom byggsektorn

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig