info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Sex byggarbetare döda i kranolycka i Sydkorea

Sex byggarbetare dödades och runt 25 skadades när en kran rasade i Sydkorea. Olyckan skedde under helgdagen den 1 maj, när arbetarna hade tvingats jobba.

Det är den internationella organisationen BWI, Building and Wood Worker’s International, som rapporterar om händelsen. Enligt organisationen inträffade olyckan den 1 maj – vilket vanligtvis är en helgdag i Sydkorea – men de flesta av de drabbade var anställda av underentreprenörer och arbetade trots att det var helgdag.

Höll på att bygga en oljeplattform

Olyckan inträffade i hamnstaden Geoje i sydöstra Sydkorea vid företaget Samsungs varv där man höll på att bygga en oljeplattform som var beställd av det franska energibolaget Total och skulle användas vid det norska oljefältet Martin Linge i Nordsjön.
Enligt vittnesuppgifter och mediekällor ska en kran ha kolliderat med en annan kran vilket orsakat kollapsen. Kranen som kollapsade var mellan 50 till 60 meter hög, hade en lyftkapacitet på 32 ton och vägde totalt 200 ton. Enligt Samsung arbetade 15 000 människor på varvet när olyckan inträffade.

Två byggarbetare om dagen dör

Byggnadsarbetaren har tidigare rapporterat om att det i snitt dör två sydkoreanska byggnadsarbetare om dagen och att Sydkorea inte
ratificerat ILO:s grundkonventioner fullt ut. (ILO är FN:s organ för sysselsättnings- och arbetslivsfrågor.) Det gäller bland annat konventionerna om rätten att organisera sig och att teckna kollektivavtal.

Kaj Söderin
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Sex byggarbetare döda i kranolycka i Sydkorea

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig