info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Inbrotten har ökat på byggarbetsplatser

Inbrotten på byggarbetsplatser ökar kraftigt och har blivit en miljonindustri. Stölderna är ofta organiserade och stöldgodset smugglas ut i Europa. Byggföretaget Multibygg fick fast tjuvarna med kameror efter att mängder av verktyg försvunnit.

Klockan är sex en fredagskväll i oktober förra året. Magnus Petersson, ägare av byggföretaget Multibygg, har jobbat över på en av företagets byggarbetsplatser i Kalmar, eftersom de ska gjuta efter helgen. När Magnus Petersson kommer hem klockan halv åtta får han en bild skickad till mobilen från en av de kameror som finns uppställda på byggarbetsplatsen.
– Det är någon som står och kollar på byggarbetsplatsen, det är ingen som jag känner igen, förklarar Magnus.

Döms till fängelse och utvisning

Han ringer en kompis som åker till arbetsplatsen och ser att någon bär ut verktyg. Polisen, som efter ett tag kommer till platsen, lyckas gripa en av männen och beslagta en av bilarna. Efter helgen kan polisen stoppa en bil i Trelleborg, som är fullastad med stulna verktyg. Multibygg får tillbaka verktyg från inbrott både i Kalmar och på Öland. Vid rättegången en tid senare är sex personer åtalade för inbrott på byggarbetsplatser. De döms till fängelse och utvisning.
– Det var jättestort att vi fick tag på dem. Inbrotten är väldigt organiserade, säger Magnus Petersson.

Vårt bygglag har drabbats värst

Gripandet av gärningsmännen är kulmen på en rad inbrott som har drabbat byggföretaget Multibygg de senaste fem åren. Magnus Petersson uppskattar att företaget har förlorat 1,5 miljoner kronor på stulna verktyg. Men det är inte det enda byggföretaget som har råkat ut för inbrott. Brottsförebyggande rådets, Brå, statistik visar att inbrotten på byggarbetsplatser har ökat mellan 2013 och 2016 med 36 procent. 2016 inträffade 4 750 inbrott på byggarbetsplatser runt om i Sverige. På en av Multibyggs byggen i Berga centrum i Kalmar, där det byggs en ny Icabutik, är byggnadsarbetarna luttrade och uppgivna.
– Vårt bygglag har drabbats värst och vi har haft inbrott många gånger, säger snickaren Jens Ulmborg.

Alla verktyg var borta

När de byggde en XXL-butik förra året inträffade sex inbrott på sju månader. Tjuvarna bröt sig in i containrar och stal verktyg gång på gång. Flera morgnar när byggnadsarbetarna kom till arbetsplatsen var containern helt länsad. Alla verktyg var borta.
– Det har varit så himla mycket, man blir nästan lite avtrubbad. För stunden blir man jäkligt irriterad, sedan är det bara att glömma, förklarar Jens Ulmborg.
På byggarbetsplatsen innebär förstås stölden ett avbrott i arbetet.
– Det tar mycket tid. Hela förmiddagen går åt till att skaffa nya verktyg, ibland lånar vi verktyg från andra arbetsplatser, men ibland måste vi köpa nytt. Det är också svårt att veta vad som finns i containrarna, säger snickaren Adam Tingström.

Läs mer:
Så här stoppar du tjuven

”Det kan bli rätt mycket pengar”

Värdet på verktygen kan uppgå till stora summor. Elverktygen är mest stöldbegärliga, exempelvis Hiltis bilmaskiner och slagborrmaskiner. Byggnadsarbetarna lägger fram sex verktyg på marken och prislappen blir sammanlagt 80 000 kronor, exklusive moms.
– En enda Hiltiväska kan kosta uppåt 10 000 kronor, säger Jens Ulmborg.
Snickarna har också vid flera tillfällen blivit bestulna på handverktyg. Även om handverktygen inte är lika mycket värda kan det vara jobbigt när de försvinner.
– Det är specialverktyg som man har samlat på sig genom åren och det är svårt att komma ihåg vad man har i väskan. Det kan bli rätt mycket pengar, säger Jens.

”Börja dagen med att handla kläder”

När de byggde XXL-butiken bröt sig tjuvarna in i bodarna och tömde alla skåp. Då försvann arbetskläder som byxor och skor och även läsplattor.
– Då fick vi börja dagen med att handla kläder, säger Adam.
Antalet anmälda inbrott på byggarbetsplatser har ökat i nästan alla av polisens regioner, mellan 2015 och 2016. Antalet anmälda brott är flest i storstadsregionerna och på brottssamordningen i region väst har polisen haft omfattande problem med verktygsstölder det senaste året. Polisen har sett en koppling mellan att metallstölderna sjunker och att verktygsstölderna ökar.
– Metalltjuvarna har märkt att kopparpriserna har gått ner och tar verktyg i stället, säger gruppchef Almir Kudra på brottssamordningen i region väst.

Magnus Petersson, Multibyggs ägare, uppskattar att företaget har förlorat 1,5 miljoner kronor på stulna verktyg. Foto: Kristina Wirén

Polisen har gjort flera gripanden

Han ser två olika slags gärningsmän. Den första gruppen är individer som har sin hemvist i Sverige och som tidigare begått brott. På senare tid har det också vuxit fram en annan grupp, ett nätverk av individer, där en del har sin hemvist i Sverige, medan andra inte har det.
– De är bilburna och i nio fall av tio är de EU-medborgare. De kör inte bara runt utan de vet var det finns byggarbetsplatser med verktyg.
Polisen i region väst har gjort flera gripanden och i vissa fall har det visat sig att personer som är misstänkta för brott i Sverige, även har gripits för stölder i andra europeiska länder.
– Baltikum har tidigare varit överrepresenterat, men den senaste tiden ser vi en stor ökning av brottsligheten från sydöstra Europa, från EU-länder som Rumänien och Bulgarien, säger Almir Kudra.

Märkt sina verktyg med företagsnamnet

Stöldgodset kan säljas till byggfirmor i Sverige som befinner sig i gråzonen. Men polisen tror att större delen av stöldgodset förs ut i Europa, antingen via Skåne eller Stockholm till Baltikum, där det säljs vidare.
Hur skyddar man sig då mot stölder?

Några förebyggande åtgärder som Multibygg har gjort är att specialkonstruera en container, med nya isolerade väggar invändigt, en starkare dörr och larm. De har också märkt sina verktyg med företagsnamnet. Däremot sätter de bara upp kameror på byggarbetsplatserna när de misstänker något.

”Det är konstigt att de vågar”

– Det är svårt för oss att ha dem uppe hela tiden. Vi måste ladda och sätta in simkort, förklarar Magnus Petersson, ägare av Multibygg.
Sedan gripandet i oktober förra året har byggföretaget bara haft ett inbrott. På byggarbetsplatsen i Berga centrum satte de upp kameror efter att det hade varit inbrottsförsök på rörmokarnas container, där tjuvarna försökte bryta upp låset.
– Vi hade också märkt en ökad aktivitet av misstänkta bilar på parkeringen, säger snickaren Jens Ulmborg.
Men Jens tror inte att det är över och att det kan bli fler inbrott, trots att flera trevåningshus ligger intill.
– Man tänker varje gång att det borde inte hända här, eftersom det ligger hus några meter bort med fönsterna riktade hit. Det är konstigt att de vågar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Inbrotten har ökat på byggarbetsplatser

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig