info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"För lite med tanke på allt slit”

Det nya byggavtalet mellan Byggnads och Sveriges Byggindustrier blev klart i morse. Byggnadsarbetaren har träffat två byggarbetare och snackat avtal, slit och hur de nya reglerna om arbetstid kommer att fungera i praktiken.

– Det kan bli som kontorstider, det är inte bra, jag är van vid tidiga mornar, säger håltagaren Marco Lindholm när han läser om de nya reglerna gällande arbetstider i det nya byggavtalet.

Läs mer: Byggavtalet klart – värt 6,5 procent på 3 år

Tidigare var ordinarie arbetstider mellan 06.45 till 16.00. Med det nya avtalet är tidsspannet 06.30 till 17.00 och börjar gälla den 10 juli i år.
– Det kan blir svårt att vara på jobbet klockan åtta till exempel, det kan bli problem med trafiken, säger Kent Nurkkala, även han håltagare, och fortsätter:
– Det är på gott och ont såklart, vissa kan flexa, andra inte om man har barn.

6,5 procent på tre år

Den löneökning som parterna har kommit fram till är både Marco och Kent försiktigt positiva till. Enligt avtalet kommer lönerna att öka med 6,5 procent på tre år. Båda två jobbar som håltagare och tycker att de ofta blir bortglömda inom branschen.
– Det är en okej höjning, men vi håltagare tjänar alltid mindre än snickare trots att vi har likvärdig utbildning. Det borde vara samma, säger Kent Nurkkala.

Nöjda med arbetstidsförkortning

Tidsförkortningen utökas i det nya avtalet, vilket båda är nöjda med. De berättar att på den firma de jobba på har de bestämt att alla tar ledigt dagen före jul.
– Lönehöjningen borde ändå ha varit högre med tanke på allt slit, säger Marco Lindholm.

Kaj Söderin
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "För lite med tanke på allt slit”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig