Publicerad 19 april 08:49

Dödsolyckor vanligare i Danmark än i Sverige

olyckor på byggen jämförda

Dödsolyckor inom byggbranschen är över 40 procent vanligare i Danmark än i Sverige. Det visar en färsk rapport som Byggnadsarbetaren tagit del av.

Det är ett dansk-svenskt forskarsamarbete har genomfört flera studier där man jämfört bygg- och anläggningsindustrin i Sverige och Danmark för att försöka förstå varför det är så stor skillnad i antalet dödsolyckor mellan de två länderna.

Läs mer: "Allt annat än en nollvision är absurt"

Kulturella skillnader
Marianne Törner är säkerhetsforskare vid Göteborgs universitet och har lett den svenska delen av studien. Hon konstaterar att antalet dödsolyckor är 45 procent vanligare i Danmark än i Sverige. Mycket tyder på att det beror på kulturella skillnader inom byggbranschen, men även hur själva arbetet organiserats, enligt Marianne Törner.
- Delaktighet i hela processen på ett bygge är viktig och kan få stora konsekvenser. Det är viktigt att alla på ett bygge får känna att de får vara med och bestämma. Svenska chefer pratar och diskuterar mer med sina medarbetare än vad danska chefer gör, vilket i sin tur påverkar säkerheten, säger hon.

Utbildning påverkar
Hur praktik och utbildning för byggelever organiseras påverkar också säkerheten enligt Marianne Törner. I Danmark får byggelever fixa praktikplats själv, vilket kan vara svårt. De har dessutom lön från praktikföretaget. Det gör det viktigt för den danska eleven att anpassa sig för att inte komma på kant med sin praktikplats. I Sverige får eleven hjälp från skolan, till skillnad från den danska eleven som blir mer utsatt. Det gör att svenska elever vågar ifrågasätta sådant som inte är bra och ställa krav på säkerheten.
- De som pluggar till byggnadsarbetare i Sverige förväntar sig även i högre grad att deras kommande chefer ska göra dem delaktiga i arbetets planering. De svenska eleverna är också mer samarbetsorienterade medan de danska är mer självhävdande.

Ska släppa bok om säkerhet
Enligt Marianne Törner bör hela branschen vara rädd om den kultur av delaktighet som finns i Sverige, och hoppas att inom ett år vara klar med en bok med tips om säkerhet på byggen. Boken ska rikta sig till chefer, skyddsombud och annan säkerhetspersonal som jobbar med säkerhet i byggbranschen på ett lättillgängligt och praktiskt sätt.

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först
  1. Man kan tänka sig att slutar Danskarna dricka öl på arbetstid så går säkert olyckerna ner också..

  2. Spelar väl ingen roll vilket land som har mest "olycker" på sina arbetsplatser lika olyckligt oavsett. Man tar sig inte till en arbetsplats för att kanske förolyckas så att man omkommer.

Skriv en egen kommentar

  • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

Tema: Arbetsmiljön – Nedmonteringen
Byggnadsarbetaren granskar

Svartjobb, skattebrott och storskalig penningtvätt. Följ med bakom fasaden på Nya Karolinska.

Vilket verktyg kan du inte vara utan?

Vilket verktyg kan du inte vara utan?

Svarsalternativ Antal röster
Skruvdragaren 58
Hammaren 44
Annat verktyg 32
Polygripen 15
Najomaten 12
Borrmaskinen 7

Lönen på tomgång för maskinförarna

Det går trögt för maskinlönerna. Det senaste året har de ökat med knappt tre kronor per timme.

Webbreporter

Tipsa Ivar Andersen!

Ivar Andersen
010-6011036
Skicka e-post

Tigern som ryter högst

Tigersågar/ Tyngst vinner, när bygglaget utser bästa tigersågen. Samtidigt avslöjar vårt test stora skillnader i hur mycket maskinerna vibrerar.

Bodsnack!

Mera bodsnack

Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

  • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

  • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se