Publicerad 7 april 09:10

Dödsfall och slavliknande arbete vid VM-bygge

Korruption, dödsfall och slavliknande förhållanden vid arenabyggandet inför fotbolls-VM 2018 i Ryssland. Det rapporterar det norska fotbollsmagasinet Josimar.

Zenit arena som håller på att byggas i S:t Petersburg ska användas under fotbolls-VM har hittills blivit en dyr affär, kantad av korruption och skandaler.

Läs mer: Dödsolyckor och vilda strejker

Det är det norska fotbollsmagasinet Josimar som avslöjat hur nordkoreanska gästarbetare lever och arbetar under slavliknande förhållanden vid arenabygget. En nordkoreansk byggnadsarbetare hittades död i en kontainer utanför arenan.
- De är helt utmattade, fysiskt och psykiskt. Deras pass är omhändertagna och om de klagar vet de att det får konsekvenser för dem själva och deras familjer i Nordkorea, säger Olga Tseitlina, en rysk människorättsadvokat, till Josimar.
En av hennes klienter ska ha tjänat fem amerikanska dollar per månad. Resten av lönen tog den Nordkoreanska staten. Den ryska VM-kommittén säger dock till Josimar att alla arbetare som jobbar på arenan gör det under lagliga förhållanden.

Omfattande korruption
Arenan började byggas redan 2006 och är fortfarande inte klar. Budgeten var enligt Josimar till en början på 220 miljoner amerikanska dollar, elva år senare har den stigit till 1,5 miljarder dollar. En stor del av kostnaderna ska ha försvunnit genom omfattande korruption under bygget och slutkostnaden kan bli så hög som tre miljarder dollar enligt den internationella antikorruptions-organisationen Transparency international.

Putins propaganda-projekt
Enligt en av Rysslands ledande oppositionspolitiker i S:t Petersburg, Maxim Reznik, har bygget av arenan blivit en symbol för president Putins propaganda.
- Det är ett sätt att visa att Ryssland är störst och bäst, samtidigt som man försöker dölja de problem som finns i dagens Ryssland. Sport är det bästa sättet att skifta fokus från verkliga problem, precis som man gjorde under Sovjettiden, säger han till tidningen Josimar.

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först
  1. Det är ju bra att Sverige inte kommer att delta.

Skriv en egen kommentar

  • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

Tema: Hallå där
Tema: Hallå där...

Webbreporter

Tipsa Katarina Connheim!

Katarina Connheim
010-601 10 33
070-627 60 84
Skicka e-post

Ett par kronor upp för TBM

Bra start på året för ackordsgängen.

Har du varit med om något mardrömsjobb?

Har du varit med om något mardrömsjobb?

Svarsalternativ Antal röster
Ja, flera 4
Nej, aldrig 3
Ja, något enstaka 0

Bodsnack!

Mera bodsnack

Tigern som ryter högst

Tigersågar/ Tyngst vinner, när bygglaget utser bästa tigersågen. Samtidigt avslöjar vårt test stora skillnader i hur mycket maskinerna vibrerar.

Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

  • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

  • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se