Tema: #Avtal2017

Publicerad 11 april 2017 12:37

Byggavtalen inne på upploppsrakan

Kolla läget för ditt avtal

Förhandlingarna för de fem byggavtalen löper enligt plan. Det första kan bli klart veckan efter påsk.

De senaste årens avtalsförhandlingar har varit stormiga. Det har haglat varsel och vid flera tillfällen har medlare kallats in. I år pekar allt på att förhandlingarna blir en solskenshistoria.
Om knappt tre veckor, den 30 april, går avtalstiden ut för fyra av de fem byggavtalen. För entreprenadmaskinavtalet gäller den sista maj. Vanligtvis brukar byggavtalet bli klart först, men det finns vissa tecken på att teknikinstallationsavtalet kan bli klart först denna gång. Det är i alla fall där parterna kommit längst. Möjligen kan förhandlingarna för rörmokare och kylmontörer bli klara veckan efter påsk.
Det ser bra ut även när det gäller byggavtalet, men där menar parterna att de gärna utnyttjar tiden fram till den sista april för att få till ett så bra avtal som möjligt.
Ingen förhandlare på något avtalsområde ser någon tvistefråga som kan föranleda något form av varsel. Istället är de mycket positiva till att de nya avtalen kommer att bli klara i tid.
Så här är avtalsläget för ditt avtal just nu:

Teknikinstallationsavtalet

Parter: VVS-företagen – Byggnads
Läget just nu: Bra samtalsklimat och gott hopp om att bli klara i tid enligt VVS-företagen. Under tidigare förhandlingar har det varit viss friktion mellan parterna gällande ett avtalsförslag om lika stora värden till båda parter.
- Vi tror däremot inte att vi kommer bli klara innan påsk, säger Anita Hagelin, biträdande förhandlingschef på VVS-företagen.
Byggnads håller med om det goda samtalsklimatet, men tillägger att ibland kan det hetta till, ibland kan det vara lite lugnare i olika frågor.
- Förhandlingarna kommer att intensifieras de sista två veckorna, men vi kommer inte att bli klara innan påsk, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare på Byggnads.
Så många omfattas: 14 000

Byggavtalet

Parter: Sveriges Byggindustrier – Byggnads
Läget just nu: Enligt båda parter råder det en anda av samförstånd under förhandlingarna. Sveriges Byggindustrier är optimistiska och tror att ett avtal kommer att tecknas innan avtalsperioden går ut den första maj.
- Vi närmar oss de frågor vi vill lösa på bägge sidor, men vi kommer inte att bli klara innan påsk, troligen innan första maj, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef vid Sveriges byggindustrier.
Byggnads säger att de har varit en del djupa diskussioner och det kommer att bli intensivt efter påsk och sista veckan innan avtalsperioden går ut.
- Förhandlingarna rullar på, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare på Byggnads.
Så många omfattas: 80 000

Glasmästeriavtalet

Parter: Byggnads - Glasbranschföreningen
Läget just nu: Enligt Byggnads är det konstruktiva förhandlingar. Parterna har träffats vid fyra tillfällen. Frågor där det gnisslar är flexiblare arbetstider och möjligheten för arbetsgivarna till större kontroll över schemaläggning på andra arbetstider än vad som är normalt i branschen.
- Det handlar om både veckoarbetstiden och öppettiden, men det är här ingenting som vi överhuvudtaget vill diskutera, säger Roger Johansson, enhetschef på förhandlingsenheten på Byggnads.
Även på Glasbranschföreningen tycker man att förhandlingarna går bra.
- Vi har ett bra förhandlingsklimat. Det är ett givande och tagande, men det flyter på. Alla frågor är fortfarande på bordet och jag vill inte i detta läge kommentera olika yrkanden, säger Ingrid Clementson, förhandlingschef, på Glasbranschföreningen
Båda parter har förhoppningar om att förhandlingarna kommer att bli klara i tid innan avtalet löper ut den 30 april.
Så många omfattas: 2 000

Plåt- och ventilationsavtalet

Parter: Byggnads - Plåt & Ventföretagen
Läget just nu: Parterna har träffats vid två tillfällen. Stora delar av plåtavtalet gjordes om i detalj förra året. Enligt Byggnads har inte arbetsgivarna några aggressiva yrkanden.
- Även vi har en ganska modest kravlista. Vi sitter nu och försöker hitta lösningar där vi kan mötas och om det finns bitar vi måste lyfta ut ur förhandlingarna. Det är ett väldigt bra förhandlingsklimat, säger Roger Johansson.
Även på arbetsgivarsidan anser de att samtalsklimatet är gott och att det inte är några jättestora frågor som ligger på bordet. Men tiden är knapp och det är inte säkert allt hinner lösas innan den 30 april.
- Vi har redan pratat om att lägga över någon fråga i en arbetsgrupp för att lösa den senare, säger Claes Arenander, förhandlingschef på Plåt & Ventföretagen.
Även här räknar både parter med att bli klara innan avtalet löper ut den sista april.
Så många omfattas: 8 000

Entreprenadmaskinavtalet

Parter: Byggnads - Maskinentreprenörerna
Läget just nu: Parterna har haft en arbetsgrupp sedan förra året med målet att göra en större översyn för att anpassa avtalet mer till maskinförarna och få bort delar som hänger med från byggavtalet. De ska träffas för första gång i denna avtalsrörelse i morgon den 12 april. En viktigt fråga för facket är att kranförare och andra maskinförare som servar ett ackordslag ska få häng på bygglagets förtjänst.
Så många omfattas: 4 000

Kaj Söderin
Cenneth Niklasson

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först

Det finns inga kommentarer till den här artikeln ännu. Tyck till!

Skriv en egen kommentar

  • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

Tema: Rasolyckan Ludvika

Tema: EFTERSPEL NÅIDEN BYGG
Tema: Byggkollen
Tema: Byggnads kongress 2018
Tema: Byggnads kongress 2018

Skyrocket för lagackordet i en region

Trots det – inget större lyft för den stora TBM-gruppen.

Byggnadsarbetaren granskar

Svartjobb, skattebrott och storskalig penningtvätt. Följ med bakom fasaden på Nya Karolinska.

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Svarsalternativ Antal röster
Ja, det har hänt 439
Ja, flera gånger 416
Nej, aldrig 81

Bodsnack!

Mera bodsnack

Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

  • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

  • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se