Tema: 8 MARS

Publicerad 8 mars 2017 11:19

Vad säger du om din dotter vill jobba inom bygg?

Bara 1 procent av Byggnads medlemmar är kvinnor. Målet är att detta ska öka till minst 5 procent år 2022. Samtidigt är vittnesmålen om diskriminering och machokultur många. På internationella kvinnodagen ställer Byggnadsarbetaren därför frågan: "Vad skulle du säga om din dotter berättade att hon ville jobba inom bygg?"

Sol Vargadottra, ställningsmontör
‒ Det är bara positivt. Min dotter har faktiskt redan gått halva bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet men valde av lite olika anledningar att hoppa av.
‒ Jag har varit i det här yrket i hela hennes liv, det är så naturligt för henne. Men när hon skulle göra första dagen på praktiken och hade köpt rosa arbetsbyxor pratade vi om det. Jag sa att "det är tillräckligt att du är tjej, du behöver inte spä på fördomarna. Men den dag du har jobbat ett tag och gubbarna vet att du fixar det, då kan du ha arbetsbyxor i vilken färg du vill".

Emmelie Renlund, ombudsman Byggnads Stockholm-Gotland
‒ Jag skulle säga: "Vad kul, det är klart att du ska bli om det är det du vill!" För oavsett vilket kön man har så kan man jobba med vad som helst och ingen ska få krossa ens drömmar.
‒ Jag hoppas ju att när jag väl får barn och de kommer välja vad de ska jobba med så ska det inte att behövas några andra råd än så.

Johan Lindholm, ordförande Byggnads
‒ Absolut! Branschen har fostrat mig och den behöver dig och din dröm.

Carina Johansson, träarbetare och ledamot i Nätas styrgrupp
‒ "Självklart", skulle jag säga! Och jag skulle ge henne rådet att vara sig själv. Det blir ofta så att tjejer ska härma killarna, vara lika coola och använda samma könsord, men jag tycker att man ska vara sig själv. Och prata med andra kvinnor i branschen. I fyra‒fem år tyckte jag att jag hade världens roligaste yrke, men sedan saknade jag att ha någon att prata kvinnofrågor med.

Mats Westerberg, träarbetare
‒ Jag har två döttrar och skulle stötta dem till fullo. Det behövs fler kvinnor inom bygg. Jag har själv haft kvinnliga lärlingar och skulle ge mina döttrar samma råd som jag gett dem: att vara sig själva, inte vara som de tror att männen vill att de ska vara.

Internationella kvinnodagen
Instiftades 1910 av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalens kvinnokonferens som arrangerades i Köpenhamn. Målet var en gränsöverskridande kampdag till stöd för kvinnlig rösträtt.
I anslutning till första världskriget splittrades den europeiska arbetarrörelsen. Internationella kvinnodagen fortsatte att firas i dåvarande Sovjetunionen, där dess datum kom att fastställas till den 8 mars.
Mot slutet av 1960-talet tog feministiska rörelser i Europa och USA återigen till sig dagen. 1978 upptogs den 8 mars på FN:s lista över högtidsdagar.

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först

Det finns inga kommentarer till den här artikeln ännu. Tyck till!

Skriv en egen kommentar

  • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

LÄS MER

Tema: Rasolyckan Ludvika

Tema: EFTERSPEL NÅIDEN BYGG
Tema: Byggkollen

Skyrocket för lagackordet i en region

Trots det – inget större lyft för den stora TBM-gruppen.

Byggnadsarbetaren granskar

Svartjobb, skattebrott och storskalig penningtvätt. Följ med bakom fasaden på Nya Karolinska.

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Har du varit utsatt för asbest på bygget?

Svarsalternativ Antal röster
Ja, det har hänt 457
Ja, flera gånger 429
Nej, aldrig 81

Bodsnack!

Mera bodsnack

Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

  • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

  • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se