info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Passen som passar för vinklar och lutningar

Kalibreringen och vikten avgjorde när testvinnaren sopade banan med de andra digitala kortvattenpassen. För snickarna i testpatrullen hamnar dock digitala pass långt ner i verktygslådan.

Fem byggnadsarbetare på Peab fick testa ett antal digitala kortvattenpass när de satte kök och badrum under två veckors tid. De digitala passen skiljer sig från traditionella pass genom att de kan ange lutningen i grader. Efter två veckor utkristalliserade sig en tydlig vinnare vid poängsammanräkningen: Ironside, Ahlsells eget varumärke.

Här är testresultatet (pdf)

Ironside var ett av de lättaste passen, med en tydlig display, och greppvänlig. Att det fanns en svensk manual och att det var lätt att kalibrera passet, hade också stor betydelse. Just enkel kalibrering var det som stack ut som ett viktigt kriterium för ett bra pass – omständlig kalibrering blev snabbt ett irritationsmoment.

Stanley Fatmax Digital placerade sig som god tvåa i den digitala ligan. Skapligt enkel kalibrering, svensk manual, tydlig display och att den kändes lätt höjde betyget. Någon tyckte dock att den var svår att kalibrera vilket drog ner betyget lite.
Sämst betyg fick Empire. Passets kanter var rundade och det var svårt att dra streck.

– Sen fanns det ingen bruksanvisning på svenska. Dessutom gick det bara att se siffrorna ur en viss vinkel. Belysningen var för svag, säger snickaren Daniel Åhlén.
Flera av kortpassen har en signal som piper till vid 0 grader, vissa av passen även vid 45 grader och 90 grader. Ingen av snickarna tyckte dock att ljudet var till nytta, snarare tvärtom.
– Det var tur att det gick att stänga av, säger Tagge Eriksson.

Digitala vattenpass kan visa lutning i grader. Man kan även ställa in en falsk nollpunkt vid en viss lutning. Detta är ett användningsområde där digital teknik tillför något nytt, menar Ulf Jarnesten.
– Vi hade ett jobb där vi skulle höja nocken för att få en lutning på 6,2 grader. Där hade ett digitalt vattenpass funkat bra, säger han.

Han får medhåll av alla i testpatrullen. Digitalt kortvattenpass kan vara till nytta ibland, men är för det mesta en onödig pryl i snickarens verktygslåda. Det är inte särskilt många användningsområden där digitala pass slår ut de traditionella. De klassiska passen väger lätt, är billiga och tåliga, går snabbt att kalibrera, och kräver inga manualer, inga batterier.
– Digitala pass är användbara när man arbetar mycket med vinklar och lutningar, men det är inte så ofta vi jobbar med lutningar, säger Daniel Åhlén, som snabbt lärde sig hur de nya passen skulle användas. Han är känd som tekniknörden i bygglaget.

En svaghet med digital teknik är också att det krävs en manual, som lätt försvinner när flera personer använder samma verktyg och när verktygen flyttas till nya byggprojekt.
– Man får låsa in manualer i ett kassaskåp, annars är det kört, säger Ulf Jarnesten.

TESTKRITERIER:

  • Lättbegriplig teknik:
    Är det lätt att komma igång? Lätt att förstå manualen? Lätt att kalibrera?
  • Precision:
    Verkar de digitala värdena stämma?
  • Ergonomi:
    Finns det handtag för ett säkert grepp? Är displayen upplyst och siffrorna tydliga?
  • Funktion:
    Är displayen vridbar så att den kan betraktas ur olika vinklar? Går det att dra streck längs med passet? Behåller passet sin kalibrering trots stötar? Står passet stabilt?


Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Passen som passar för vinklar och lutningar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig