Publicerad 10 mars 11:53

"Förvånar folk när någon i snickarbyxor tar ton"

Hallå där Hans Löfgren, snickaren i Östersund som varvar byggjobb med att sjunga!

Finns det någon likhet mellan att snickra och att sjunga?
– Ja, det tycker jag. Det går inte att gena i varken det ena eller det andra eftersom det är resultatet som räknas. Jag skulle vilja påstå att snickeri är en sorts konstform. Man formar något med händerna. Det är en process och det du bygger måste fungera. Likaså ligger det mycket arbete bakom en konsert. Mycket övning och tankar om hur det ska bli bra för publiken.

Brukar du sjunga på bygget?
– Oh, ja! Jag kanske inte spänner bågen när det är folk och så men när jag är ensam då sjunger jag! Det är extra roligt om bygget är i en lokal med bra akustik. Då passar jag på att repetera inför framträdanden och så leker jag och improviserar till exempel ryska mansarier och imiterar olika röster. Lek är viktigt i livet.

Hur länge har du jobbat som snickare?
– Nu har jag blivit min egen men innan dess har jag varit scenmästare i 10 år och har snickrat mycket i jobbet och lite här och där samt byggt tre egna hus. Men en period jobbade jag faktiskt som begravningsrådgivare eftersom det funkade bra ihop med sången. Det blev dock lite deppigt att börja måndagsmorgonen med ett besök hos patologen. Så jag återgick till snickrandet. Här i Norrland gäller det att ha många strängar på sin lyra.

Vad tycker snickarkollegorna om din sång?
– Faktum är att det är min kollega som tipsade den första tidningen som skrev om mig, för att han hört mig sjunga så mycket och visste att jag varvade snickrandet med konserter. Det är litet förvånande för folk när någon i skitiga snickarbyxor plötsligt tar ton! Jag gillar att vara litet lagom engagerad här i Jämtland – och sjunga på bröllop och begravningar – men att alltid ha snickaryrket att gå tillbaka till.

Men varför just opera?
– Tja, jag kommer från en klassiskt skolad musikfamilj. Mina föräldrar sjöng och spelade och min brorsa är operasångare. Det är bara jag som är svarta fåret! Jag är uppväxt med Jussi Björling och Pavarotti och alla stora tenorer. Och även om jag bara sjöng hemma till husbehov så fanns det hos mig också på något sätt. Familjens juluppträdanden med tre hormonstinna tenorer var jätteroliga och påminde nog en italiensk familjemiddag – åtminstone som de gestaltas på film.

Namn: Hans Löfgren
Gör: Snickare och tenor.
Ålder: 46.
Bor: Östersund och i stugan i Ottsjö.
Familj: Fru och två barn, 15 och 17 och två bonus, 10 och 12.
Sjunger: Allt, både modernt och klassiskt.

Nyckelord:

Snickare

Tyck till! Kommentera artikeln

Sortering av kommentarer:

Visa senaste förstVisa äldst först

Det finns inga kommentarer till den här artikeln ännu. Tyck till!

Skriv en egen kommentar

  • Skriv kort! Korta texter lockar fler att läsa (Om du vill skriva en längre debattartikel: klicka på "Bodsnack" i topmenyn, sedan på "Skapa ny debatt".

För att du ska få publicera en kommentar måste du läsa och godkänna vårt regelverk för artikelkommentarer

Tema: #Atal2017

Webbreporter

Tipsa Kaj Söderin!

Kaj Söderin
010-6011036
072-2348469
Skicka e-post

Trögt 2016 men i år släpper det

Trots högkonjunktur har löneutvecklingen under 2016 varit trög. Men i år kan proppen släppa och lönerna lyfta.

Bör det alltid vara hjälmtvång på bygget?

Bör det alltid vara hjälmtvång på bygget?

Svarsalternativ Antal röster
Nej, det beror på vilka moment som ska utföras 164
Ja, självklart 41

Bodsnack!

Mera bodsnack

Tigern som ryter högst

Tigersågar/ Tyngst vinner, när bygglaget utser bästa tigersågen. Samtidigt avslöjar vårt test stora skillnader i hur mycket maskinerna vibrerar.

Tester

Knivar, knäskydd, hammare, vattenpass, skruvdragare, lasermätare....Byggnadsarbetaren testar dina verktyg på bygget.

Arbetsmiljö

Har du rätt skyddsutrustning? Läs Byggnadsarbetarens artiklar om arbetsmiljö.

Annonsera

Med en annons i Byggnadsarbetaren når du både yrkesarbetare och chefer i branschen. Kontakta Acke Stenquist, Stenquist Försäljning AB.
Mejl: acke@sqfab.se
Telefon: 076-781 52 22.
Klicka här för mer info om priser, utgivningsdagar och målgrupp.
Välkommen!

  • Läs om byggnadsarbetarnas egna smarta uppfinningar som gör byggjobbet lättare.

  • Har du själv uppfunnit en bra grej? Tipsa Byggnadsarbetaren, ring 010-601 10 33, eller mejla: red@byggarb.se