info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Därför slarvar vi med skyddsutrustningen

Sex av tio slarvar med hörselskydden. Sju av tio slarvar med knäskydden. Och hela nio av tio slarvar med att använda andningsskydd.

Det slarvas rejält med skyddsutrustningen på svenska byggen. Åtminstone om man får tro en Sifo-undersökning som beställts av arbetsklädestillverkaren Snickers.
Av 441 intervjuade hantverkare uppger bara 10 procent att de alltid använder andningsskydd när de borde. 39 procent svarar att de alltid använder hörselskydd och lika många att de alltid använder hjälm, medan 26 procent uppger att de alltid använder skyddsglasögon. Totalt tycker 52 procent att det slarvas för mycket med skyddsutrustningen på deras arbetsplatser.
Eva Vingård, professor i arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet, tycker att resultaten är uppseendeväckande.
‒ Jag blev oerhört förvånad att det var så stort slarv med skyddsutrustningen säger hon. Alla känner till att det är obligatoriskt med hjälm.

LÄS MER: Golvläggaren Pelle krävde undantag från hjälmtvång

Sifo-undersökningen antyder att det finns flera olika skäl till slarvet. Tidspress är en anledning ‒ hälften av hantverkarna menar att för mycket skyddsutrustning hindrar dem i arbetet.
Mer än var femte uppger också att arbetsgivaren inte alltid ger dem den skyddsutrustning som jobbet kräver. Och en tredjedel uppger att det är attityder på arbetsplatsen som gör att skyddsutrustningen inte prioriteras.
Eva Vingård säger att det saknas forskning om sambandet mellan attityder och säkerhet. Men hon är inte främmande för att det kan ha en inverkan.
‒ Det finns ingen som har undersökt det ordentligt, vad det exempelvis betyder för de yngre om de äldre slarvar med skyddsutrustningen. Men när jag var företagsläkare inom industrin var det väldigt stora skillnader i säkerhetskultur mellan olika avdelningar. Det satt i väggarna.


Så mycket slarvas det:

  • Endast 10 procent använder alltid andningsskydd när de borde.
  • Endast 31 använder alltid knäskydd när de borde.
  • 39 procent byter aldrig de knäskydd som används när de borde.
  • Endast 39 procent använder alltid hörselskydd när de borde.
  • Endast 39 procent använder alltid hjälm när de borde.
  • Endast 26 procent använder alltid skyddsglasögon när de borde.

    Källa: Sifo/Snickers.
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Därför slarvar vi med skyddsutrustningen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig