info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Elektriker utsattes för asbest i sitt arbete

Flera elektriker har utsatts för asbest i sitt arbete. Nu polisanmäler Elektrikerförbundet två företag Fortum och Bilfinger Industrial Services Sweden för hantering av asbest.

Enligt Elektrikerförbundet har asbest importerats utan tillstånd och släppts ut på marknaden. Dessutom har behöriga tillstånd inte inhämtats för bearbetning av asbest. När det gäller Fortum Generation AB handlar det om brott mot miljöbalken, Arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets föreskriver. I fallet med Bilfinger Industrial Services Sweden handlar det om brott mot Arbetsmiljöverkets föreskrift.

”Det är en skandal”

Fortum är anläggningsägare för ett antal kraftverksanläggningar i Jämtland och Västernorrlands län.
– Nu finns en stark oro hos dem som arbetat vid dessa arbetsplatser. Vi vet ju att det kan ta lång tid från exponering till att sjukdomen bryter ut. Detta är naturligtvis är djupt skakande för de elektriker som exponerats, säger Urban Pettersson, Elektrikernas förhandlingschef, i ett pressmeddelande.
– Nu vill vi få frågan prövad rättsligt både för de närmast berörda, men också för övriga arbetsmarknaden. Det är en skandal att detta hänt. Det måste nu få rättsliga följder.

Kända hälsorisker med asbest

Per-Oscar Hedman, presschef på Fortum, kan i dagsläget inte kommentera polisanmälan.
– Vi ska titta på den när vi får in den och därefter vet vi hur ska ställa oss till den, säger han
Asbestexponering har en rad kända hälsorisker. Vid bearbetning och rivning av material som innehåller asbest lösgörs asbestfibrer som vid inandning medför en ökad risk för försämrad lungfunktion och för olika typer av cancer.
Tiden mellan första exponeringen och den tidpunkt när sjukdom kan påvisas, latenstiden, är ofta mycket lång. I fråga om cancer kan det röra sig upp mot 30 år. Även en kort­va­rig exponering av asbest anses räcka för att orsaka cancerformen mesoteliom. 1982 totalförbjöds asbest i Sverige.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Elektriker utsattes för asbest i sitt arbete

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig