info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

NCC riskerar böter på 1,5 miljoner efter dödsolycka

En dödsolycka inträffade på en byggarbetsplats i Karlstad för tre år sedan. Byggföretaget NCC riskerar nu att böta 1,5 miljoner kronor, eftersom arbetsplatsen inte var tillräckligt avspärrad.

Olyckan inträffade en natt i oktober 2013 när den 62-årige mannen cyklade hem och genade då över den dåvarande byggarbetsplatsen. I mörkret såg inte mannen att en väg grävts av och föll i en vattenfylld grop och omkom, uppger Värmlands Folkblad.
Frågan restes snart om byggföretaget NCC hade spärrat av byggarbetsplatsen tillräckligt. Det fanns endast ett enkelt kravallstaket som skiljde byggområdet från gång- och cykelvägen.

Företagsbot på 1,5 miljoner

Enligt åklagare Magnus Clase på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål handlar det om ett brott. Arbetsmiljölagen är tydlig vad som gäller för byggarbetsplatser, att det ska vara avspärrat.
– I det här fallet fanns ett kravallstaket som yttre avspärrning och det kunde man lätt ta sig förbi. Vid den avgrävda vägen inne på området fanns inga avspärrningar, säger åklagare Magnus Clase till Värmlands folkblad.
Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Göteborg har nu lämnat in en stämningsansökan till Värmlands tingsrätt. Om domen fastställs kan NCC betala en företagsbot på 1,5 miljoner kronor.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: NCC riskerar böter på 1,5 miljoner efter dödsolycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig