info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Attityden är att facken är ett hot"

Kravallpolis mot byggarbetare, fackligt aktiva som fängslas och två dödsolyckor varje dag. Det sydkoreanska byggfacket kämpar i motvind.

I november 2015 demonstrerade den sydkoreanska fackföreningsrörelsen, tillsammans med en lång rad ideella organisationer, mot den sittande regeringen. Det blev början på en våg av statlig repression som slog särskilt hårt mot facken.
‒ Hundra av våra medlemmar åtalades för olika brott och vår vice ordförande sitter fortfarande i fängelse, säger Baik Seok Keun, ordförande i byggfacket KFCITU, som besöker Sverige för ett möte med Bygg- och träarbetarinternationalens strategigrupp.
Anklagelserna handlade om att demonstrationen saknade tillstånd och ohörsamhet mot ordningsmakten. Men under 2016 åtalades också ett dussintal kranförare från KFCITU för ”utpressning” efter att ha försökt förhandla om bättre villkor med sin arbetsgivare.
‒ Den koreanska regeringen är väldigt företagsvänlig. Den vill inte se några förändringar i maktbalansen på arbetsmarknaden och därför har den använt lagen för att pressa ned facken. Attityden är att facken är ett hot, säger Baik Seok Keun.

LÄS MER: Protest mot läget för sydkoreanska fack

Klimatet är hårdare, men många av de problem det sydkoreanska byggfacket ställs inför liknar de som återfinns i den svenska byggsektorn. Långa entreprenadkedjor med oseriösa underentreprenörer sätter säkerheten ur spel. Siffrorna är osäkra men Baik Seok Keun tror att två byggnadsarbetare mister livet på jobbet varje dag.
‒ Den officiella statistiken säger 600 dödsolyckor per år men vi misstänker att det finns ett mörkertal, säger han.
KFCITU uppskattar att den sydkoreanska byggsektorn anställer 1,6 miljoner arbetare, varav runt 200 000 är migrantarbetare från Kina och Sydostasien. En stor majoritet av de sydkoreanska arbetarna saknar fast jobb.
‒ Nästan 80 procent har osäkra anställningar, de hyrs in för enskilda byggprojekt eller går som daglönare. Den koreanska arbetsrätten bygger på fasta anställningar och passar inte byggnadsarbetarnas verklighet. Vi försöker göra slut på den strukturella diskrimineringen, säger Baik Seok Keun.

LÄS MER: Byggnads besöker fängslade sydkoreaner

Byggnads har stöttat det sydkoreanska byggfacket sedan slutet av 1990-talet. Sedan dess har KFCITU vunnit flera segrar och tecknat avtal med hundratals företag. Men motståndet är hårt. Sydkorea har fortfarande inte ratificerat ILO:s kärnkonventioner om fackliga rättigheter.
‒ Sydkorea är ett otroligt välutvecklat land förutom vad det gäller rättigheter, och särskilt fackliga rättigheter. Det hade varit logiskt om ett sådant utvecklat land insett att dialog bättre än konflikt. Vi har aldrig sett sådan repression som där. Kravallpoliser sätts in mot arbetare hela tiden, säger Christer Wälivaara, internationell strateg på 6F.
Han betonar att stödet handlar om facklig solidaritet, inte välgörenhet. Och att Byggnads också har lärt sig mycket av de sydkoreanska kamraterna.
‒ Koalitionen av rörelser där borta är häftig att se. Den kan förflytta berg. Hur de involverar och aktiverar sina medlemmar, det är något Byggnads tar till sig.

LÄS MER: 650 fackledare fängslade i Sydkorea

Kanske väntar nu töväder för de koreanska facken. En massiv korruptionsskandal har under de senaste månaderna skakat det politiska etablissemanget och nyligen beslutade parlamentet att ställa president Park Geun-hye inför riksrätt.
‒ Vi förväntar oss att det kommer att tillsättas en ny regering när korruptionsskandalen är över och de ansvariga hamnar i fängelse. Det kommer att ge oss större handlingsutrymme, säger Baik Seok Keun. Mycket återstår att göra. Men facket har också kommit lång väg sedan resan började för knappt 30 år sedan.
‒ Innan 1988 fanns det inget byggfack alls. Jag var målare då och ville organisera en fackförening som passade byggnadsarbetarnas villkor men bara att få regeringen att erkänna oss tog fem år, säger Baik Seok Keun.
‒ Det har varit en lång väg, men innan vi grundade facket sågs byggnadsarbete inte som ett yrke. Det var bara en sista utväg om man inte hade något annat val. Med fackföreningen har medlemmarna börjat se sig själva som yrkesarbetare som besitter kompetens. Vissa av dem känner till och med stolthet nu.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Attityden är att facken är ett hot"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig