info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Politikerna måste tänka till"

Hur länge ska människan egentligen jobba? Om politikerna får som de vill kan det bli ända till 69. Frågan är vad som händer med dom som är utslitna vid 60. Möt byggjobbarna som tvingas gå tidigt i pension.

– Jag kan inte förstå hur man kan dra alla över samma kam och höja pensionsåldrarna när yrkeslivet ser så olika ut. Jag vet inte ens om jag kan jobba till 61, säger Tomas Holmberg, 57.
I flera år har Tomas tagit en värktablett på morgonen i förebyggande syfte för att slippa smärta i nacke och i ländrygg. Tomas har sjukersättning på 25 procent och jobbar 75 procent, i en liten firma som bygger villor och gör renoveringsjobb.
En dag för 15 år sedan gick han fram och tillbaka i en lång vit sjukhuskorridor med gåstol, de första försiktiga stegen efter tio dagars sjukhusvård. Skadan i ryggen kom efter en intensiv jobbperiod. Han och jobbarkompisarna bar otaliga gipsskivor uppför trappor i en K-märkt stiftsgård som de renoverade. Det var trånga utrymmen i huset och hjälpmedel, som till exempel skivhissar, fick helt enkelt inte plats.
Diskbråck är en vanlig åkomma i byggbranschen. Enligt en stor registerstudie från Umeå universitet har vissa yrkesgrupper i byggsektorn dubbelt så hög risk att få diskbråck jämfört med tjänstemän i byggbranschen. Av 64-åringarna i Byggnads, är 40 procent pensionärer, sjukskrivna eller utförsäkrade, och hankar sig fram med hjälp av besparingar, a-kassa eller aktivitetsersättning.
LÄS MER:
-Byggnadsarbetaren frågar ut ministern

-Forskaren: Hälsan styr när vi går i pension
-LO villkorar höjning av pensionsåldrarAlliansregeringen tillsatte en utredning om pensionsåldrar som blev klar 2013. Budskapet från utredarna var tydligt. Alla måste jobba längre, pensionsåldern ska flyttas, från 65 år till 67 år, och helst ska vi jobba till 69. Pensionsgruppen, där sex partier är representerade, sitter just nu och diskuterar på hur en höjning av pensionsåldrarna ska gå till.
Ställningsbyggaren Calle Claesson fyller 61 år i april och tänker gå i pension då. Han började jobba när han var 18 år och har själv räknat ut att han lyft totalt 3–4 ton ställningsmaterial för hand varje arbetsdag, 15–20 ton varje arbetsvecka, nästan tusen ton varje år, sedan han började jobba i byggbranschen.
Byggnadsarbetaren Arto Solinen gick i pension i somras när han fyllde 61. Ryggen var helt slut och han ville inte riskera nya diskbråck. Det var inget lätt beslut att välja att gå i pension fyra år före den allmänna pensionsåldern. Priset han fick betala var en låg pension. Detta trots att han började jobba tidigt och har arbetat i totalt 44 år.
– Det är lätt att sitta och planera att man ska höja pensionsåldern. Det är kanske möjligt i vissa yrken, men för oss som jobbar i byggbranschen, där behöver politikerna tänka till. De behöver titta på vad som är rimligt och möjligt. De som blivit utslitna av tunga lyft och jobbat ute i snö och kyla, kanske i stället skulle behöva gå tidigare, medan de som till exempel ritar hus och jobbar som ingenjörer, kan gå senare om de vill, säger Arto Solinen.
Arto är före detta takläggare och har burit papprullar på 40 kilo på ena axeln uppför stegar. Han har stått i obekväma ställningar hela dagarna och skruvat. Idag lyfts rullarna upp med kran, men fortfarande utförs mycket av jobbet med framåtböjd rygg, vilket leder till hög belastning på ryggen.
Beräkningarna som låg till grund för dagens pensionssystem är från 1990-talet. Då bestämde politikerna att pensionssystemet skulle vara oberoende av statligt stöd. Sedan dess har förutsättningarna förändrats. När livslängden ökar behövs mer pengar till den delen av befolkningen som är äldre än 65.
LO anser att man på sikt måste höja pensionsavgifterna, dvs skatterna, för att det ska gå ihop. Kritiker menar att pensionssystemet är underfinansierat. Jobbskatteavdraget (skattesänkningen för de som har jobb som Alliansregeringen genomdrev) kostar staten över 100 miljarder varje år i förlorade skatteintäkter. Det är ungefär lika mycket som den allmänna pensionen kostar varje år, visar en granskning av tidningen Dagens Arena.

Vill du läsa mer om pensioner och försäkringar? Gå med i facebookgruppen ”Dina försäkringar på bygget”. Då får du artiklarna direkt i ditt flöde.


Regler som missgynnar arbetare:

  • Två extra år i slutet av arbetslivet, ger tre gånger större pensionstillskott – än två extra arbetsår i början av yrkeslivet. De flesta LO-medlemmar börjar jobba direkt efter gymnasiet.
  • De som tvingas gå i pension tidigare än 65 av hälsoskäl, pungar ut med 10 300 kronor extra i skatt, varje år, jämfört med de som går i pension när de fyller 66.

Källor: Byggnads, LO:s-pensionsrapporter, Skatteverket (skatteberäkningen baseras på 10 000 kr/mån i pension)MER FAKTA:

  • Varje år skadas cirka 3 000 byggnadsarbetare i olika slags olyckor. Därutöver, drabbas många av belastningsskador varje år. Detta sänker pensionerna eftersom ersättningen från Försäkringskassan är betydligt lägre än inkomst av arbete.
  • LO anser att den inkomst man hade innan man blev sjuk, ska ge pensionspoäng under sjuktiden.
  • Av 64-åringarna i Byggnads, är 40 procent pensionärer, sjukskrivna /eller utförsäkrade med a-kassa/aktivitetsersättning.

Källor: Arbetsmiljöverket, LO:s pensionsrapporter

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Politikerna måste tänka till"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig