info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ministern: "En del får gå i förtid"

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll svarar på Byggnadsarbetarens frågor om hur utslitna arbetare ska klara sin försörjning om pensionsåldrarna höjs.

Jag har träffat flera byggnadsarbetare som har gått eller vill gå i pension vid 61 för att de har väldigt ont. Vad ska de göra om reglerna ändras?
– Detaljerna kring hur det här kommer att se ut, det har vi inte satt ner ännu. En höjning av pensionsåldrarna kommer inte att genomföras imorgon, utan vi pratar om förändringar som ska ske tio, femton år framåt i tiden. Så den oron, behöver man definitivt inte känna.
Försäkringskassans stränga bedömningar gör att folk med tunga arbeten som blir utförsäkrade tar ut tidigare pension i stället, vad ska ni göra åt det?

– Vi har fört samtal med arbetsmarknadens parter om detta. Den vanligaste orsaken till att man lämnar arbetsmarknaden i förtid är på grund av ohälsa eller funktionshinder. Och då måste det också finnas en möjlighet att lämna arbetsmarknaden i förtid. Det är en fråga som vi tittar särskilt på.
Idag tvingas många äldre byggnadsarbetare att gå på a-kassa och söka jobb fast de egentligen är utslitna och skadade och borde ha sjukersättning. Borde inte sjukförsäkringen vara generösare?

Det är självklart så att människor ska kunna orka arbeta hela vägen. Det är därför regeringen gör stora satsningar på arbetsmiljö och friskare arbetsplatser. Men om man blir det så ska det finnas en trygg sjukförsäkring som ger stöd tillbaka till jobbet. Om åldersgränserna i pensionssystemet höjs är det därför viktigt att trygghetssystemen följer med uppåt.
Varför kan man inte låta folk med fysiskt tunga jobb gå tidigare i pension?
– Det är inte så enkla skiljelinjer idag, mellan kvinnor och män eller arbetare och tjänstemän. 42 procent av alla sjukskrivningar idag beror på psykisk ohälsa. Men de som börjar jobba vid 18 års ålder, har haft ett väldigt långt arbetsliv när de blir 65. Vi funderar kring om det ska finnas en möjlighet att lämna arbetsmarknaden i förtid om man kommit upp i ett visst antal år.
I dag kan omvalda riksdagsledamöter som fyllt 50 år, få en inkomstgaranti ända till 65. Borde inte dessa förmåner tas bort för att öka politikernas förtroende hos allmänheten i pensionsfrågor?
Regeringen har nyligen lagt fram ett förslag som stramar upp pensionssystemet för ministrar så att den som varit minister inte kan ta ut pension förens 61 istället för 55. Det är ett viktigt steg för att öka förtroendet.
LO vill att den lön man hade innan man blev skadad eller sjuk, ska vara pensionsgrundande. Är detta något som pensionsgruppen är öppen för?
Pensionsgruppen, de sex partier som gör upp om långsiktigheten i pensionerna, är öppen för alla inspel för att stärka pensionerna. Just det här är ingenting vi har diskuterat närmare. Grundprincipen i pensionssystemet är att arbete ger pension och det är en viktig princip. Men alla ska kunna ha pensioner som går att leva på.
-Pensionärer som går i pension när de är 61-65 år, pungar ut med 10 300 kronor mer i skatt varje år, jämfört med de som kan vänta till 66 innan de går i pension. Är detta rättvist?

Skillnaden i beskattning för personer med sjuk- och aktivitetsersättning jämfört med löntagare beror på jobbskatteavdraget som infördes av den borgerliga regeringen. Vi har nu påbörjat avskaffandet av den orättvisa högre skatten för pensionärer. Vi tycker att den som tjänar mer också får betala mer i skatt och på så sätt bidra mer till vår allmänna välfärd, därför har vi valt att införa en avtrappning av jobbskatteavdraget för de som har de högsta lönerna. Vi har också presenterat förbättringar för de som har sjuk- och aktivitetsersättning, exempelvis så höjdes bostadstillägget nyligen och i juli höjs garantiersättningen.
Vill du läsa mer om pensioner och försäkringar? Gå med i facebookgruppen ”Dina försäkringar på bygget”. Då får du artiklarna direkt i ditt flöde.

LÄS MER:
-Forskaren: Hälsan styr när vi går i pension
-LO villkorar höjning av pensionsåldrar
-Byggnadsarbetarna:”Politikerna måste tänka till”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ministern: "En del får gå i förtid"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig