info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Konfliktsäsong i Kinas byggbransch

I Nanning klättrade byggnadsarbetare upp på ett tak och hotade att hoppa. Andra blockerade vägar eller ockuperade arbetsplatser. Just nu råder "konfliktsäsong" i den kinesiska byggbranschen.

I anslutning till skördesäsongen återvänder varje år miljontals kinesiska migrantarbetare från storstäderna till landsbygden för att hjälpa till med jordbruket. Men för byggnadsarbetare har skördesäsong blivit synonymt med konfliktsäsong.
‒ Miljoner anställda i byggbranschen får bara betalt en gång om året, säger Han Dongfang, chef för den Honkongbaserade organisationen China Labour Bulletin som verkar för att stärka kinesiska arbetares rättigheter.
Denna årliga utbetalning sker vid byggsäsongens slut. Om den sker alls. Många arbetsgivare blåser de anställda på hela eller delar av lönen. Och i diktaturens Kina står de enda tillåtna fackföreningarna regimen nära samtidigt som domstolarna generellt dömer till arbetsgivarnas fördel.
‒ Det är därför det varje år, från tidig december till sen februari, är protestsäsong i den kinesiska byggbranschen. Arbetarna gör allt de kan för att få ut sin lön, säger Han Dongfang.

LÄS MER: 18 döda i kranolycka i Kina
Under december registrerade China Labour Bulletin 75 protester runt om i landet. I Jinan ockuperade anställda en byggarbetsplats för att få ut sina löner. I Guangzhou blockerades istället en väg. Och i Nanning klättrade ett tjugotal arbetare upp på taket till en nybyggd galleria och hotade att hoppa.
Protesterna är olagliga. Men för många migrantarbetare är alternativet att inte kunna föda sina familjer.
‒ Arbetarna, särskilt de från byggsektorn, accepterar risken att åka i fängelse om det finns en chans att de kan få sina pengar. De är desperata, säger Han Dongfang.


LÄS MER: Gigantisk arbetslöshet hotar i Kina

I många fall tvingas arbetarna åka hem tomhänta efter en vecka i arrestcell. Men ibland ger protesterna också resultat.
I Nanning nekade byggherren att betala lön och hänvisade istället till en underentreprenör som redan lämnat galleriabygget. Men sedan arbetarna klättrat upp på taket ‒ och hotat att begå självmord genom att hoppa ned från detsamma ‒ grep lokala myndigheter snabbt in och löste tvisten.
‒ Myndigheterna intresserar sig för byggnadsarbetare en gång om året för att försöka undvika protester men de är egentligen inte intresserade av att förändra situationen, suckar Han Dongfang.
‒ Grundproblemet är att vi inte har riktiga fackföreningar.

Byggnadsarbetare i Kina
En byggnadsarbetare i Kina tjänar normalt mellan 9 000‒12 000 kronor i månaden.
Det finns inga säkra siffror över hur många som arbetar inom byggsektorn men enligt China Labour Bulletin rör det sig om tiotals miljoner människor. Merparten är migrantarbetare som reser till storstäderna från den fattiga landsbygden.
Kinesisk lag kräver månatliga löneutbetalningar men många byggföretag startar projekt utan tillräcklig budget i vetskap om att myndigheterna ser mellan fingrarna.
Källa: China Labour Bulletin

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Konfliktsäsong i Kinas byggbransch

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig