info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Håll stenhårt i byggets godbitar

Det gäller att försvara godbitarna i ackordsuppgörelsen. Om företaget säljer ut stommar och tak påverkas din lön. Vi har besökt Veidekke – där lagen fortfarande gör en stor del av jobbet.

Joakim Spänge sitter på huk och riktar med ena handen upp ett armeringsjärn som sticker upp från valvet. Den andra handen vilar han mot väggelementet som svävar en halvmeter upp. Mikrofonen från headsetet ligger tätt intill munnen. Han säger något. Sakta börjar den massiva betongväggen röra sig nedåt. Fullt fokus på armeringsjärnet. Det jävlas lite, vill inte passa riktigt, men till slut släpper det och hela väggen glider långsamt ner och landar försiktigt på valvet.
– Väggmontage är det som ger bäst inarbetning tillsammans med taket, säger lagbasen Micke Södergren.

Läs också Tuff tuff tuff – ackordsloket ångar vidare

Ihop med en handfull kollegor har Joakim och Micke sedan semestern byggt flerfamiljshus på Barkarby flygfält utanför Stockholm. Trots att de varit få har de rest hela stommen. Totalt 54 lägenheter på åtta våningar. De är glada över att de lyckats behålla en så stor del av produktionen inom laget. Visserligen har företaget bytt ut en del godbitar i ackordet – platsgjutna valv och väggar – för att istället köra prefab rakt över. Men laget har lyckats göra en deal som ger bra möjligheter till inarbetning för monteringen.

– Vi skulle tjänat något mer om vi arbetat som förr med platsgjutet. Det är jag säker på, men vi har fått till en bra lösning så det funkar ändå, säger Micke Södergren.
Under en följd av år har TBM-bygglagen över hela landet varit hårt utsatta. Dels har det rasat och rasar en strid mellan arbetsgivarna och facket om lönesystemet där arbetsgivarna har en målsättning att få bort det klassiska ackordet. Dels har lagen i allt större utsträckning fått se hur delar av entreprenaderna säljs ut. Skillnaden i dag är stor mot förr då bygglagen gjorde allt från att sätta ut den första profilen för husgrunden till att skruva upp den sista dörrstoppen på en golvsockel. Förändringen har pågått länge men accelererat de senaste åren.
– Ja, gud ja. Marknaden förändras snabbt nu och jag skulle säga att det varit dramatiskt de senaste fem sex åren, säger Anders Persson, ombudsman och ackordsmätare på Byggnads region Stockholm-Gotland.

Lönepress

I takt med att godbitarna i ackordet försvunnit så har det blivit allt svårare för ackordslagen att arbeta in tid, vilket pressar lönen. Ett arbetsmoment som är bra för ackordet är stommen. Det spelar ingen roll om det handlar om platsbyggt eller montering av färdiga betongelement. Stommen ger så hög inarbetning att det går att spara timmar till senare delar av bygget. Men på allt fler byggarbetsplatser försvinner den möjligheten när stommen säljs ut.
– Det blir svårt att få ihop en hög lön på de projekten. Bygglag som kommer in i ett senare skede när stommen är klar börjar i en uppförsbacke. Det enda som finns kvar som det går att jobba in tid på är gipsningen. Men den måste gå riktigt bra för att det ska bli timmar över till listning och annan inredning, säger Anders Persson.

Kämpar för att behålla jobben

Enligt ackordslaget på Veidekke finns det flera förklaringar till varför just de lyckats behålla alla moment. En är att Veidekke är norskägt och att bolaget vill att de egna anställda ska göra så mycket som möjligt själva. Vilket bland annat innebär att de även gör en del installationer. En annan är att de tror att de själva ligger på hårdare än andra för att få behålla jobben.
– Vi pratar hela tiden om att vi vill göra så mycket vi bara kan, säger Micke Södergren.

Läs också TBM - en region nära 230 kronor

I laget finns snickare som varit på andra storbolag. En av dem är Peter Wimark. Han tycker att Viedekke i grunden har en annan syn på de anställda, jämfört med de svenska byggjättarna.
– Bara en sådan sak som att cheferna på det här företaget vet vad vi heter. De kommer ofta ut och snackar om hur det går.
Det märks på lönen att laget på Veidekke gör hela jobbet. Avstämning efter avstämning hamnar de högt upp på lönetoppen. Förtjänsten på bostadsbygget i Barkarby kommer landa mellan 235 och 245 kronor i timmen. Snittet i Stockholmsområdet ligger kring 223 kronor i timmen. Något som inte förvånar Anders Persson på Byggnads.
– Skillnaden i förtjänst mellan arbete med stommen och lister är nog 40 till 50 spänn i timmen. Då säger det sig självt att de som blir av med godbitarna får en lägre lön, säger Anders Persson.

Arbetsgivarna bestämmer

Finns det då några möjligheter för lagen att sätta press på arbetsgivarna att inte sälja ut delar av projekten? Egentligen inte. Anders Persson säger krasst att ”det är arbetsgivarna som bestämmer, de kan göra som de vill”. Det snackas även en hel del ute i byggbodarna om att det vid ackordsförhandlingar finns mer eller mindre förtäckta hot om att delar av jobben säljs ut om laget inte tar arbetsgivarnas bud. Anders Persson säger att det ”nog kan gå till så och att företaget alltid kan säga att de saknar personal”.
Ute på fältet i Barkarby har Veidekke flera tomter som ska bebyggas. Laget hoppas att det även då kommer att få göra hela jobbet. Men det finns en oro.
– Se hur det ser ut i kvarteren runt omkring, säger Micke Södergren.
Han slår ut med armen och börjar peka på kvarter efter kvarter.
– Där är det styckad entreprenad. Och där också. På det där är det bara ryssar. Jag tror att vi är enda laget som gör hela jobbet. Ingen vet hur länge det kommer fortsätta.

Heta moment – ger mest till ackordet
Stommen
– Formsättning
– Armering
– Betong
– Taket

Ljumma moment – ger mindre till ackordet
Stomkomplettering som utfacksväggar
– Innerväggar
– Gipsning

Iskalla moment – ger minst till ackordet
Kök
– Dörrar
– Lappa och laga betong
– Listning
– Efterjustera golven

Ackordsgodbitarna som säljs ut mest på bygget

Stommen – platsbyggd
Husets stomme från grunden och uppåt till taket. Det handlar om formsättning, armering och gjutning. Traditionella arbetsuppgifter där det är möjligt att arbeta in mycket tid.

Stommen – montering av element
Prefab blir allt vanligare och ett ytterligare steg i utvecklingen är att monteringen av väggelement och bjälklag läggs ut på underentreprenörer. Även det en arbetsuppgift som brukar ge bra betalt.

Innerväggar – gipsning
Gipsningen är guldet inomhus. Inte lika lätt att arbeta in tid på som för stommen, men ändå tillräckligt bra för att lyfta lönen ytterligare ett snäpp. Säljs momentet bort minskar möjligheten till en hög lön.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Håll stenhårt i byggets godbitar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig