info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

”Fifa har kört en förhalningstaktik”

Sedan 2008 deltar Byggnads i kampanjen Decent work ‒ Fair play för alla lag, som syftar till att förbättra arbetsvillkoren vid stora idrottsevenemang. Men i Ryssland har arbetet gått trögt.

Sommaren 2018 står Ryssland värd för herrfotbolls-VM. Men trots att frågan om arbetsvillkor i anslutning till stora idrottsevenemang fått större uppmärksamhet under senare år har Ryssland hamnat i medieskugga.
‒ Ingen pratar om VM 2018 i Ryssland för alla pratar om 2022 i Qatar. Men migrantarbetarna i Ryssland utnyttjas som djur. Det är bara 1,5 år kvar till avspark där nu, då kan du tänka dig vilken byggpress det är, säger Christer Wälivaara, strateg för internationell verksamhet på 6F.

Läs också Priset för VM – 21 döda byggare: "Atmosfär av hot"

Fifa förhalade

Som ett led i att säkra anständiga villkor för de byggnadsarbetare som bygger arenor inför mästerskapet undertecknades i höstas ett samförståndsavtal mellan det internationella bygg- och träfacket BWI, det ryska byggfacket och Fifa. Avtalet gav bland annat BWI rätt att genomföra arbetsplatsinspektioner och nyligen besökte två regionala skyddsombud från Sverige arenabygget i S:t Petersburg.
‒ Det knepiga har varit att Fifa utlyst inspektionerna så sent vilket har gjort att BWI haft svårt att få rätt folk på plats. Spontant skulle jag säga att Fifa har kört en förhalningstaktik, säger Christer Wälivaara.

LÄS MER: Eländiga villkor på ryskt VM-bygge

Den internationella kampanjen Decent Work har pågått sedan herrfotbolls-VM arrangerades i Sydafrika 2010. Arbetet har resulterat i flera segrar. Under sin kongress i februari 2016 skrev Fifa in att organisationen ska arbeta för mänskliga rättigheter i sina stadgar. Och så sent som i november undertecknades ett historiskt avtal som ger facket tillträde till byggarbetsplatser i Qatar.

Långsiktigt perspektiv

Samtidigt kvarstår problemen på marken, med livsfarliga arbetsvillkor, slavlöner och kränkningar av fackliga rättigheter. Christer Wälivaara menar att arbetet måste ses som långsiktigt.
‒ Perspektivet är längre än 2018. Varje gång en global idrottsfederation ger ett mästerskap till ett land kommer vi att vara där och granska så att de respekterar fackliga och andra mänskliga rättigheter. Nummer ett är givetvis att stödja de lokala byggfacken. Men det här är också för oss. Exploateringen av migrantarbetare är densamma oavsett om vi befinner oss i Stockholm eller S:t Petersburg. Det handlar om att gemensamt över nationsgränserna bekämpa globaliseringens avarter var de än dyker upp.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: ”Fifa har kört en förhalningstaktik”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig