info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Peab krävs på reseersättning

Utan förvarning drog Peab plötsligt in reseersättningen för en fackligt förtroendevald snickare i Göteborg. Nu stämmer Byggnads företaget i AD.

I juni 2014 utsågs snickaren till fackligt förtroendevald på Peab och fick i anslutning till det kontorsplats hos Byggnads i Göteborg. I enlighet med förtroendemannalagens formuleringar om ”bibehållna anställningsförmåner” fortsatte mannen att begära ersättning för bilresorna till och från kontoret.
Och Peab fortsatte att betala. Åtminstone fram till januari 2015 då mannen fick ett mejl om att reskostnadsersättningen skulle dras in med omedelbar verkan.

”Man har rätt till det här”

Nu tar Byggnads ärendet till Arbetsdomstolen sedan centrala förhandlingar slutat i oenighet. Ulf Kvarnström, som skötte förhandlingen för Byggnads, ställer sig frågande till Peabs agerande.
‒ Den del man vill ta bort är ersättning för resor till och från arbetet för de regionala fackliga förtroendemännen. Men dels har man förtroendemannalagen, dels vår medbestämmandeöverenskommelse och även kollektivavtalet som säger att rättigheterna ska kvarstå som om man vore i produktionen. Vår uppfattning är att man har rätt till det här, säger han.

Kräver skadestånd

Stämningen rör bara en person, men ytterligare tre fackligt förtroendevalda har fått indragen reseersättning från Peab och Arbetsdomstolens utslag väntas gälla även för dem.
Om rätten går på Byggnadslinje kan den indragna ersättningen bli en dyr affär för byggjätten. Totalt kräver Byggnads 321 138 kronor varav 16 138 är utebliven reseersättning och resten skadestånd, till både den fackligt förtroendevalda och förbundet, för brott mot förtroendemannalagen och byggavtalet.
Byggnadsarbetaren har sökt Peabs förhandlingschef Urban Alm, som istället hänvisar till presschefen Kajsa Jacobsson. Hon kan dock inte uttala sig om varför reseersättningen drogs in.
‒ Jag kan bara svara helt kort att vi precis har tagit emot den här stämningen och nu har tre veckor på oss att svara på den. Jag kan inte uttala mig mer i nuläget eftersom det rör sig om en rättslig process.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Peab krävs på reseersättning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig