info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Har snickrat sedan barnsben

Han växte upp på familjens snickeri. När yrkes-EM i dag inleds i Göteborg ställs David Löwing, 23 år, mot kontinentens bästa unga möbelsnickare.

David Löwing behövde aldrig fundera över sitt yrkesval. På gården i Acklinga utanför Tidaholm fick han träarbetet genom modersmjölken.
‒ Min väg in i yrket var att min pappa är möbelsnickare. Han har startat snickeri här på gården. Jag är uppväxt där och har alltid varit med och grejat. Det var ett självklart val.

Siktar på medalj

Nu ställs han mot Europas bästa unga möbelsnickare när yrkes-EM i dag inleds i Göteborg. David Löwing har tidigare representerat Sverige i yrkes-VM och vet att konkurrensen kommer bli hård. Men siktet är högt ställt.
‒ När jag var med i VM förra gången handlade det mest att överleva, nu är det medaljerna som gäller, säger han.
Tävlingsmomentet är att bygga ett skrivbord med handsinkade lådor. Sveriges snickare har ett gott rykte och David Löwing känner att han representerar både landet och yrkesgruppen.
‒ Att representera Sverige är en häftig känsla, men även yrket i sig. Det stämmer att svenska snickare ligger bra till internationellt.

”Folk får se vad vi gör”

Samtidigt rådet brist på återväxt, och där tror David Löwing att yrkesmästerskap kan fylla en viktig funktion.
‒ Det märks i branschen att det saknas möbelsnickare. Jag tror att det har en stor inverkan att man syns och att folk får se vad vi gör. Det är annorlunda mot träslöjden i skolan.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Har snickrat sedan barnsben

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig