info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

”Kommer bli oerhört tufft”

Patrik Eriksson, 23 år, de svenska VVS:arnas hopp i yrkes-EM, ser Tyskland och Storbritannien och som de främsta hoten mot en topplacering.

Inför gymnasievalet visste Patrik Eriksson från Vansbro vad han ville att utbildningen skulle leda till. Han gick till sin studievägledare med en tydlig kravspecifikation: ett fysiskt arbete, utmaningar och möjlighet till jobb direkt efter gymnasiet.
‒ Hon pekade in mig i byggbranschen. Jag åkte runt och tittade på lite olika gymnasium i Dalarna och rörmokeri kändes helt rätt, säger han.
I fjol placerade han sig på plats tolv av 27 deltagare i yrkes-VM i Brasilien. Och fick på köpet viktigt tävlingsrutin.
‒ Det är absolut erfarenheter jag kommer att ha användning för nu. Framför allt att ha varit med om en så stor tävling, det kommer bli lättare för mig att klara pressen den här gången.

Vad är målsättningen?
‒ Självklart vill man åka därifrån med en medalj, men det kommer bli oerhört tufft.

Vad tror du om konkurrensen?
‒ Jag var nere och träningstävlade med den tyske deltagaren under semester i somras, då fick vi precis samma poäng. Det kommer absolut att vara tufft, han kommer att ha utvecklats och det kommer jag också att ha gjort. Och Storbritannien brukar också vara bra.

Sveriges VVS:are är kända för att hålla hög internationell klass, känner du pressen nu när du ska representera yrket?
‒ Nej, det är motiverande. Men däremot känner jag lite extra press av att ha hemmaplan, det är oerhört många svenskar som hoppas på att man ska ta medalj.

Yrkes-EM, eller Euroskills, äger rum i Göteborg den 1‒3 december. Det är första gången en internationell yrkestävling arrangeras på svensk mark.
500 deltagare från 33 länder kommer att tävla i 35 olika yrken. Det svenska yrkeslandslaget består av 31 personer varav nio kommer från byggbranschen.
Som värd för mästerskapet står Worldskills Sweden, ett samarbete mellan LO, Svenskt näringsliv och staten.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: ”Kommer bli oerhört tufft”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig