info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Pizzaresan

Från plattsättartång till pizzaspade. Besmir Balaj och hans två kollegor lämnade trygga jobb i byggbranschen för att på heltid ägna sig åt att baka perfekta, napolitanska pizzor. Nu avslöjar de sina hemligheter.

Den ser kanske inte mycket ut för världen, den gamla Tullbrokiosken. När du åker söderifrån in mot centrala Falkenberg ser du den på vänster sida, just innan du kommer fram till Ätran, ån som delar stan i öst-västlig riktning. Sannolikt hade kiosken varit riven nu, om det inte varit för en plattsättare, en snickare och en solskyddsinstallatör som delade en alldeles särskild passion. Den för napolitanska pizzor.

Den napolitanska pizzan, i sitt äkta utförande, är speciell, framför allt tack vare av två saker: Degen och hur den tillagas. Degen får aldrig innehålla något annat än mjöl, jäst, salt och vatten, och pizzan bakas på en (1) minut i temperaturer mellan 450 och 500 grader.

– Det här är napolitansk street food från början. Det är därför det ska gå snabbt att baka, berättar den tidigare muraren, plattsättaren och golvläggaren Besmir Balaj, en av delägarna i Lilla Napoli, namnet på pizzerian som den gamla kiosken numer hyser.

Att höra Besmir Balaj prata deg, tomater och jäsprocesser är som att höra en nyförälskad man beskriva sin käresta. I cirka nio år har han och kollegorna experimenterat sig fram till kunskaperna. Först i hemma-ugnar, därefter i hemmabyggen i bland annat avlagda trädgårdsgrillar. Killarna gjorde också flera resor till Neapel för att få förstahandsinformation kring pizzabakets hemligheter. Idén fick de sedan Ville Ilola, den andre av delägarna, skrivit en C-uppsats i ekonomi om ekonomiska kalkyler bakom kvalitativ snabbmat.
Första pizzorna såldes 2013 på en äng utanför stan, till kompisar och släkt. Året efter flyttade de till en parkering i ett industriområde. Så ifjol somras, efter månader av renovering, slog killarna upp dörrarna till den avlagda kiosken. Responsen från lokalbefolkning och turister har varit positiv, men att få snurr på en helt ny verksamhet är ändå inte helt lätt.

– Jag hade 220 kronor i timmen på mina sista ackordsjobb. Nu har jag väl noll, skrattar snickaren Peter Svensson, den tredje av delägarna, som nyss har tagit tjänstledigt för att baka pizza på heltid.
Ryktet om de tre pizzakonstnärerna har spridit sig längs västkusten och nyligen deltog de på bokmässan med sin nyutgivna bok ”Pizza Napoletana”.

Perfekt bakad genomgår napolitansk pizza tre stadier under måltiden: först lite krispig när den tas ut, efter ett tag mjukt fluffig och mot slutet seg. Det är ett av skälen till att killarna ännu så länge inte erbjuder hämtpizza.

– Pizzan ska ätas direkt, varm, konstaterar Ville Ilola.

  1. Degen. Får bara innehålla mjöl, jäst, salt och vatten. Använd gärna surdeg.
  2. Tomatsåsen. Leta efter konserverade tomater från den italienska regionen Kampanien. Helst San Marzano-kvalitet. Annars Gran riserva.
  3. Toppingen. Minimalistisk stil. Mozarellaost, sardeller, salami, basilika. Allt av hög kvalitet och helst från områden nära Neapel.
  4. Ugnen. Ska vara galet varm. Köp en pizzasten och värm den i högsta värme under 45 minuter. Slå på grillelementet i minst 20 minuter. Placera pizzan så nära grillelementet som möjligt när det är tänt (grillelement tänds och slocknar om vartannat). Har du fått ugnen tillräckligt varm bör det gå att laga pizzan på två minuter.

  • 2007: Ville Ilola, solskyddsmontör, och Besmir Balaj, plattsättare, börjar experimentera med att laga napolitansk pizza i Villes hemmaugn. Resultaten blir inte jättelyckade. Killarna går vidare med att bygga om klotgrillar till pizzaugnar.
  • 2013: Besmir och Ville gör första gemensamma resan till Neapel. På sommaren riggar de sin första enkla ”pizzeria” på en äng utanför Falkenberg. Kunder är släkt och vänner och priset är 50 kronor. Besmirs kompis, snickaren Peter Svensson, är med och hjälper till med försäljningen.
  • 2014: Den här sommaren säljer de sin första pizza till en kund de inte känner, på en parkeringsplats på ett industriområde, där de riggat försäljningen. Ville: ”Det var en cyklist som råkade se vår skylt.”
  • 2015: Killarna flyttar in i en fallfärdig kiosk som de får disponera gratis. De renoverar den och kan till sommaren öppna under namnet Lilla Napoli. På hösten sätter någon eld på deras skapelse. Killarna är nära att ge upp, men bestämmer sig till slut för att ge sin passion ännu en chans.
Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Pizzaresan

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig