info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Klart för dragning i lönelotteriet

Att få jobba på ackord är ingen självklarhet ens för dig som vill. För mindre yrkesgrupper är det snarare ett lotteriet. Högsta vinst är en tidigare ackordsjägare som tagit jobb som ombudsman.

Tidlöneformen dominerar över hela landet för de små yrkesgrupperna. Det handlar om glasmästeriarbetare, takläggare, ställningsbyggare, undertaksmontörer, plåtslagare med flera. Men det finns några undantag. Små öar ute i landet där ackordet blomstrar även för de här skråna.
– Vi kör ett gemensamt ackord. Jag vill spränga tvåhundravallen och sedan ligga kvar över den nivån, säger Mikael Karlsson, glasmästeriarbetare på Göteborgs Glasmästeri.
Ett annat ställe där det blommar är i region Öst. Där är det takläggarna som försöker få ackordet att växa sig starkare. Och längre norrut – i region Västerbotten – har det länge varit bra jordmån för plåtslagarnas ackord. Frågan är varför prestationslön har sådan styrka på just de här platserna och för just de yrkena.

Läs också Ny lön: 3:20 kronor mer till glasarbetare

Gör avtryck i lönestatistiken

Öarna kan tyckas slumpmässigt utslängda över landet. Men när vi studerar närmare finner vi något som är gemensamt för alla: Områden med hög ackordsandel och hög lön sammanfaller påfallande ofta med att det inne på Byggnads regionkontor jobbar en ombudsman som är före detta ackordsjägare för just den yrkesgruppen. I region Öst heter jägaren Sören Orrstenius. En tidigare takläggare som härjat på taken i östgötabygden i tjugo år. Nu jobbar han sedan drygt tio år som ombudsman. Innan han slutade med asfalt och gryta hann han bland annat driva fram en ny ackordslista. En lista som används än idag.
– Om jag ska vara ärlig så spelar jag en väldigt stor roll för takläggarna här i Öst.
Han får medhåll av Peter Johansson, takläggare i området.
– Han är en stor bidragande orsak till att vi arbetar på ackord och har en hygglig förtjänst.
I lönestatistiken märks en tydlig Sören Orrstenius-effekt. Den förhållandevis lilla regionen Öst stod för nästan 30 procent av alla ackordstimmar för takläggare i landet under 2015. Och lönen då – snittet i Öst hamnade på 204 kronor i timmen. Nästan en tia över rikssnittet för takläggare med prestationslön.

Läs mer:
Här finns två vinster i ombudsmannalotteriet
Ska vara samma service för alla

Många sköna tusenlappar i vinst

Ombudsmannalotteriet innehåller naturligtvis både vinst- och nitlotter. Och som i alla andra spel förlorar de flesta. Många av Byggnads regioner har dålig täckning när det gäller specialkunskap för de små yrkesgrupperna. Finns det ingen i din region som kan ditt yrke i detalj har du med stor sannolikhet dragit en nitlott. För vinnarna handlar det om stora pengar. Ett exempel är just takläggarna. De som jobbade på tidlön hade ett timsnitt på 174 kronor 2015. Takläggare på ackord nådde 196 kronor. Utslaget över ett år handlar det om drygt 45 000 kronor beräknat på 2 080 timmar.

Ombudsmannen som lyft glasackordet

Åter till Göteborg. Här har ombudsman Dan Berggren hjälpt glasmästeriarbetarna med ackordet i trettio år. Själv började han arbeta som glasarbetare någon gång under mitten av sjuttiotalet. Då åkte han omkring i en pickupp och fixade rutor i området kring Kortedala och Bergsjön. Självklart på ackord. Efter femton år bytte han bana och blev ombudsman.
– Jag har spelat en viss roll genom åren för ackordet här i Väst bland glasmästeriarbetarna. Jag kan yrket i detalj och det har hela tiden funnits en nära kontakt mellan mig och dem som jobbar ute. De känner mig och ringer om princip allt.

Dan Berggren säger att allt inte är hans förtjänst, utan att det finns en tradition bland glasarbetarna i Göteborg att arbeta på ackord. Att det alltid gjort det.
– Det är lite av ett självspelande piano, men vi hörs ju varje vecka och jag hjälper till med mina kunskaper när det behövs.
Byggnads region Väst är faktiskt det enda området i hela landet där det redovisas ackordstimmar för glasmästeriarbetare. Samtidigt – regionen är den enda som har en ombudsman som har en bakgrund som glasmästeriarbetare.
– Jag känner inte till någon annan, säger Dan Berggren.
Han skulle gärna se att fler på Byggnads hade en bakgrund i någon liten yrkesgrupp.
– Det är mycket snickare och betongarbetare i facket. Jag tror att det är viktigt att de även kommer in andra, från mer ovanliga yrkesgrupper. Vem ska annars hjälpa dem, undrar Dan Berggren.
På Göteborgs Glasmästeri hoppas de kunna passera nivån på 200 kronor i timmen. De har för övrigt kunnat räkna hem alla ackordsjobb sedan de började 2004. Och förhoppningsvis kommer deras ackord frodas lika bra i framtiden. Men om ett drygt år går Dan Berggren i pension.
– Någon ska ta över mitt jobb och det ska bli spännande att se hur det går. Bara att rätta ackordsräkningar kräver en del. De kan vara väldigt kladdiga och det krävs förståelse för yrket för att tydas rätt. Slutsatser måste dras och det är viktigt för ackordet att det blir rätt slutsatser, säger Dan Berggren.

Vill du läsa mer om din lön och ersättningar på bygget. Gör som många andra och gå med i den här gruppen på Facebook:
Din lön på bygget

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Klart för dragning i lönelotteriet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig