info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Reaktioner på domen

Domen är glädjande enligt Sveriges Byggindustrier, men Byggnads drar slutsatsen att kollektivavtalet måste ses över. Läs om reaktionerna efter att Arbetsdomstolen gett rätt åt irländskt företag som betalat 88-procentig lön.

Efter förmiddagens dom från Arbetsdomstolen säger Sveriges Byggindustriers förhandlingschef Mats Åkerlind i ett uttalande på organisationens hemsida att det är glädjande att domstolen kommit fram till att utländska arbetstagare ska ha samma lön som svenska.
– Allt annat vore direkt diskriminerande och skulle leda till en särbehandling av svensk och utländsk arbetskraft. Det är mycket svårt att förstå varför vi ska ha olika löner beroende på om du kommer från Sverige eller inte, säger han.

”Måste betala för kompetens”

Byggnads menar i ett pressmeddelande i stället att domstolen ställt sig bakom att arbetstagare från utlandet som haft kompetens nog att bygga stora, komplicerade projekt inte anses ha kompetens nog för att få full lön.
– Byggföretagen har ju uppenbarligen ett behov av kompetens som inte finns i Sverige. Då måste de ju vara beredda att betala för det. Annars är det uppenbart om att det handlar om lönedumpning, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm i pressmeddelandet.

Hoppas på EU-rätten

Tvisten gällde att det irländska företaget ICDS betalat 88 procent av full lön till sina anställda på svenska byggen. Detta med hänvisning till att byggavtalet anger den nivån för personer utan yrkesbevis. Byggnads har hävdat att detta var ett felaktigt och diskriminerande sätt att tillämpa avtalet, att ICDS anställda är yrkesmän och därmed ska ha full lön oavsett svenskt yrkesbevis. Men domstolen går alltså på arbetsgivarsidans linje.

Läs mer: AD: Okej att betala 88% i lön

Mats Åkerlind säger att en dom på Byggnads linje skulle ha omkullkastat hela yrkesutbildningsavtalet.
Johan Lindholm drar i stället slutsatsen att byggavtalets regler behöver ses över efter domen. Han säger samtidigt att det finns skrivningar i domen som tyder på arbetstagarnas rättigheter kränkts enligt EU-rätten då de fått 88 procent av lönen.
– Vi ser väldigt positivt på den skrivningen och vi måste nu analysera hur vi ska gå vidare med frågan, säger han.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Reaktioner på domen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig