info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kärvt för fackliga hjärtefrågor

Utstationerings- och upphandlingsregler som stärker arbetarnas villkor har länge stått på Byggnads önskelista. Nu ser ändringar i båda regelverken ut att kunna falla på målsnöret.

I mars antog Europakommissionen ett förslag om ändrade utstationeringsregler. Arbetsmarknadsministern Ylva Johansson (s) presenterade det då som en framgång för Sverige, eftersom förslaget innebär ökad rätt att kräva lika ersättning för lika arbete. Kommissionen vill ändra dagens regel om att utstationerande företag, alltså företag som skickar arbetare på tillfälligt jobb i Sverige, endast kan krävas på minimilön.

”Inte något stort hopp”

– Det här har varit en väldigt, väldigt viktig fråga för Sverige, att vi inte ska konkurrera med lägre löner utan att man ska komma in och konkurrera på likvärdiga villkor och ha betalt utifrån det arbete man utför på samma sätt som inhemska arbetare har betalt för det arbete dom utför, sa Ylva Johansson på en presskonferensen i mars.
Ett halvår senare är Ylva Johanssons partikamrat Marita Ulvskog, vice ordförande i Europaparlamentets sysselsättningsutskott, nu betydligt mindre optimistisk.
– Jag har inte något stort hopp om att det blir av och kommer att realiseras på ett sätt som innebär att det kommer att göra någon större skillnad, säger hon i dag till Arbetet Global, gällande ändringarna i direktivet.

Kärvt även för upphandlingsregler

Redan i våras visade det sig att elva EU-länder var kritiska mot kommissionens förslag. Eftersom det är mer än var tredje land fick förslaget så kallat ”gult kort”, vilket betyder att kommissionen måste fundera ett varv till. Den bestämde sig ändå för att gå vidare med förslaget till parlamentet och ministerrådet. Men i nuläget är alltså Marita Ulvskog tveksam till möjligheten att få igenom förändringar som verkligen gör någon skillnad.
Samtidigt har ett annat förslag som skulle stärka arbetares villkor stött på patrull på svensk mark. Det gäller ett lagförslag om krav på villkor i nivå med kollektivavtal vid offentliga upphandlingar. Tidigare i veckan stod det klart att förslaget inte har någon majoritet i riksdagen då Sverigedemokraterna inte ställer sig bakom det.


Läs mer
Skärpta krav på lika ersättning
Oenighet om krav på arbetsrätt

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kärvt för fackliga hjärtefrågor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig